Sectorul bancar international s-a confruntat, de-a lungul timpului, cu mai multe cazuri de fraude comise din interiorul institutiilor financiare, cel mai nou caz fiind cel de la Societe Generale.

Barings Bank, vanduta pe o lira sterlina

AŽn 1995, traderul Nick Leeson a provocat o pierdere de 850 de milioane de lire sterline (aproximativ 1,3 miliarde de dolari) bancii Barings, pentru care lucra in acel moment in Singapore. Acesta s-a implicat in operatiuni speculative cu banii clientilor bancii, pierzA¢nd sume foarte mari si cauzA¢nd de unul singur falimentul unei importante banci de investitii. Timp de trei luni, Leeson a cumparat peste 20.000 de contracte futures, in valoare de circa 180.000 de dolari fiecare (136.243 de euro). Circa trei sferturi din pierderea de 1,3 miliarde de dolari pe care a provocat-o bancii Barings au provenit din aceste contracte. Atunci cA¢nd conducerea bancii a descoperit amploarea pierderilor, a informat Banca Angliei ca Barings era falimentara.

La cA¢teva zile dupa arestarea lui Nick Leeson in Frankfurt (Germania), la 2 martie 1995, Barings Bank a fost vA¢nduta gigantului financiar olandez ING, pentru suma simbolica de o lira sterlina, punA¢nd capat istoriei de 230 de ani a bancii britanice. Banca a fost redenumita ING Barings, insa ING a renuntat apoi la Barings, in logo ramA¢nA¢nd doar ING.

Leeson a fost condamnat la sase ani si jumatate de inchisoare si amendat cu 70.000 de lire, pentru escrocherie si fals in acte. A fost eliberat in 1999, dupa ce s-a imbolnavit in inchisoare de cancer de colon, de care apoi s-a vindecat. Fostul trader a scris chiar o carte, numita "Rogue Trader", care a fost ecranizata, filmul numindu-se "Traderul", rolul principal fiind jucat de actorul Ewan McGregor.

Allied Irish Bank, fraudata cu peste 600 de milioane de dolari

Un alt caz important de frauda s-a derulat la sucursala americana a bancii Allfirst. Protagonistul fraudei a fost John Rusnak, trader specializat in devize. Acesta, printr-o schema sofisticata, care a acoperit aproape cinci ani, a pierdut 691 de milioane de dolari (430 de milioane de lire sterline). Ca si in cazul Barings, a fost identificata o eroare legata de structura organizationala a departamentului de trezorerie al Allfirst.

Activitatile ilegale au inceput in 1997 si au avut ca scop acoperirea unor pierderi rezultate din cumpararea de contracte forward pe yen. AŽn plus, in 1999, Rusnak a incheiat acorduri preferentiale cu o serie de institutii financiare, printre care Bank of America si Citibank.

AŽn ianuarie 2003, John Rusnak a fost gasit vinovat si condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare.

Actualul presedinte al BCE, acuzat de implicare in falimentul bancii Credit Lyonnais

AŽn anul 2000, Jean-Claude Trichet, actualul presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE), a fost pus sub investigatii oficiale, fiind acuzat de falsificare de conturi in cazul falimentului bancii Credit Lyonnais, in 1992 si 1993, cA¢nd acesta a ocupat functia de sef al Trezoreriei franceze. Trei ani mai tA¢rziu, Trichet a fost declarat nevinovat.

"Recompense" pentru retragerea unor actionari la Banco Santander Central Hispano

AŽn aprilie 2004, cel mai influent bancher din Spania, Emilio Botin, presedinte al Banco Santander Central Hispano, a fost pus sub acuzatia de frauda pentru ca ar fi utilizat fondurile bancii ca sa rezolve o problema interna de management. Ordinul judecatoresc de punere sub acuzatie a fost rezultatul plA¢ngerilor actionarilor in ce priveste pachetele generoase oferite celuilalt presedinte, Jose Maria Amusategui, si fostului vicepresedinte, Angel Corcostegui, cA¢nd acestia s-au retras de la conducerea bancii, in 2001, respectiv 2002. Acuzatorii au denuntat faptul ca Botin a cumparat retragerile celor doi cu banii actionarilor. Acordul s-a realizat in secret, chiar in ziua fuziunii, iar consiliul director al bancii a fost informat cu privire la plata recompenselor abia trei luni mai tA¢rziu, cA¢nd i s-a cerut aprobarea pentru executarea fuziunii. Potrivit presei spaniole, pachetele de recompensari valorau 65 de milioane de euro pentru Amusategui si 108 milioane de euro pentru Corcostegui.

Frauda bursiera la Credit Suisse

Trei ani mai tA¢rziu, in mai 2007, Hafiz Nazeem, un bancher al diviziei de investitii a bancii Credit Suisse, a fost arestat pentru acuzatii de frauda bursiera, dupa ce a dezvaluit informatii unui complice din Pakistan despre noua tranzactii pe care banca urma sa le faca. Cei doi au cA¢stigat, astfel, circa 7 milioane de dolari.

Un geniu informatic a fraudat Societe Generale cu 5 miliarde de euro

Frauda, considerata cea mai mare din istoria sistemului bancar, a fost comisa de un tA¢nar trader al bancii, care a reusit sa evite toate procedurile de control. Autorul fraudei, Jerome Kerviel, are 31 de ani si lucreaza la banca din anul 2000. El este descris ca un "geniu informatic", dar in acelasi timp o persoana "fragila", cu "greutati familiale", ale carui actiuni nu urmareau "imbogatirea personala". Acesta avea un salariu anual mai mic de 100.000 de euro (146.500 de dolari).

Kerviel s-a lansat in tranzactii tot mai riscante pe piata, foarte sofisticata, a "produselor derivate", unde Societe Generale este numarul unu in lume. Cunoasterea detaliata a procedurilor de control i-a permis sa-si ascunda operatiunile pA¢na sA¢mbata trecuta, cA¢nd o eroare a dat totul la iveala.

Luni, banca a inceput sa lichideze plasamentele lui Kerviel, dar criza bursiera declansata chiar in acea zi a sporit si mai mult pagubele. Potrivit unor surse, Kerviel ar fi disparut fara urma, dar avocata sa sustine ca el "nu a fugit" si "ramA¢ne la dispozitia justitiei".

Expertii sunt consternati de cele intA¢mplate, iar unii lasa chiar sa se inteleaga ca vA¢nzarile masive ale bancii au jucat un rol in criza bursiera.

AŽntr-o scrisoare publicata vineri de presa franceza, presedintele bancii Societe Generale afirma ca intelege "dezamagirea si mA¢nia" micilor actionari si ii asigura ca institutia va trece cu bine prin aceasta incercare. Presedintele le-a dat actionarilor si o veste buna: banca a incheiat anul trecut cu beneficii, in ciuda pagubei de aproape cinci miliarde de euro, la care s-au adaugat alte doua miliarde provocate de criza creditului imobiliar din Statele Unite.

La Bucuresti, conducerea BRD i-a asigurat, de asemenea, pe clienti ca nu vor avea de suferit. "Societe Generale are capacitatea de a rezista acestei crize fara nicio problema, iar clientii BRD nu vor fi afectati de ceea ce s-a intA¢mplat la nivelul grupului", a declarat Patrick Gelin, presedintele BRD.

Fraudele bancare nu au ocolit RomA¢nia

Cel mai complex caz de frauda bancara din tara noastra a fost inregistrat in anul 2005. Astfel, in luna iulie, procurorii din cadrul Parchetului National Anti-Coruptie (actualul Departament National Anti-Coruptie) au finalizat urmarirea penala fata de functionari bancari si administratori de societati comerciale din Bucuresti, pusi sub invinuire in dosarul privind acordarea ilegala de credite si neurmarirea utilizarii acestora conform destinatiilor de catre centrala Bancii Comerciale Romane (BCR), Romanian International Bank (RIB) si Banca RomA¢neasca. Prejudiciul estimat a fost de peste 243,1 milioane de lei (2.431 miliarde de lei vechi). Dosarul a fost intocmit ca urmare a sesizarilor privind frauda produsa in cadrul BCR - Sucursala Novaci (Gorj), in perioada ianuarie 2002 - 30 aprilie 2003, prin acordare de credite in conditii nelegale sau cu incalcarea normelor bancare in valoare de peste 78,8 milioane de lei (788 miliarde de lei vechi).

Potrivit procurorilor, activitatea infractionala a fost posibila ca urmare a implicarii unor functionari bancari de la BCR, RIB si Banca RomA¢neasca, insarcinati cu analiza, instrumentarea, intocmirea documentatiei, acordarea si aprobarea a peste 350 de credite, in valoare de 192,6 milioane de lei (1.926 miliarde de lei vechi).