Prin unificarea activitatii de cadastru si publicitate imobiliara sub o autoritate unica, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), autoritatile spera ca procedurile de inscriere in cartea funciara sa fie mult simplificate si, ca o consecinta, birocratia de pana acum din domeniu cauzatoare de coruptie si mita
sa dispara.

Conform art. 9 din Legea nr. 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare, tarifele pentru serviciile de publicitate imobiliara sunt incluse in taxa notariala de timbru, aceasta fiind perceputa la autentificarea actelor. Notarii au sarcina de a calcula tariful corespunzator, de a-l deduce din taxa de timbru perceputa si de a-l vira in contul ANCPI. Restul de 70% din taxa notariala reprezinta venit la bugetul local. Exceptiile intervin in cazul primei inscrieri. Astfel, potrivit Ordinului nr. 456/2004 al ministrului Administratiei si Internelor privind tarifele percepute pentru serviciile furnizate de ANCPI, prima inscriere in cartea funciara a titlurilor de proprietate, in integralitatea lor, emise in baza legilor proprietatii, nu se tarifeaza atunci cand nu se realizeaza alte operatiuni cadastrale. De asemenea, in cazul primei inscrieri in cartea funciara a dreptului de proprietate, altul decat cel constituit in baza Legii fondului funciar, tarifele sunt reduse cu 50% din valoarea lor.
Dupa efectuarea oricarei inscrieri, se elibereaza din oficiu (fara plata vreunui tarif si fara a fi necesara o cerere din partea titularului dreptului) un extras de carte funciara de informare, care atesta modul de efectuare a inscrierii.

Mai platim doar intocmirea cadastrului

Potrivit noilor reglementari, inscrierea in cartea funciara este gratuita, singurele costuri suportate de cetatean fiind cele legate de intocmirea documentatiei cadastrale de catre un expert autorizat sau de catre o firma autorizata. Onorariul expertului sau al firmei se poate negocia intre limitele minime si maxime stabilite prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor.
Cu alte cuvinte, intreg procesul de derulare a tranzactiilor imobiliare se simplifica procedural. Vanzatorii si cumparatorii nu mai intra in contact decat cu notarul, care autentifica actul tranzactiei. Asta inseamna ca inainte si dupa momentul intocmirii unor acte notariale privind o tranzactie imobiliara, notarul public are obligatia legala de a solicita si efectuarea operatiunilor de publicitate imobiliara, degrevand cetateanul de o noua serie de formalitati. In plus, costurile pentru intabulare in urma tranzactiilor imobiliare, suportate pana acum de cumparator, sunt preluate din taxa notariala de timbru.

Mita va disparea, dar in timp!

In opinia specialistilor din cadastru, mita din domeniu va disparea doar atunci cand ANCPI va putea fi capabila tehnic si va fi obligata sa aprobe si sa elibereze documentatiile cadastrale in timp foarte scurt. Potrivit expertilor autorizati, coruptia apare atunci cand un cetatean care vinde un imobil sau un teren are un cumparator pe care nu vrea sa-l scape si doreste urgent definitivarea actelor si documentatiilor necesare incheierii tranzactiei. Atunci intervine spaga, spun expertii cadastrali, care devin intermediari in procesul de coruptie. In acest sens, pentru perioada 2005 - 2009, ANCPI isi propune generalizarea si usurarea accesului cetateanului la baza de date a sistemului de inregistrare a proprietatii. Potrivit expertilor ANCPI, digitizarea arhivelor va conduce la scurtarea semnificativa a timpului necesar inregistrarii proprietatii, in prezent durata unei astfel de inregistrari fiind de pana la 60 de zile.