Atunci cand o persoana ramane fara locul de munca de la o firma privata, statul pierde de doua ori. In primul rand, nu mai incaseaza contributiile si impozitul pe venit, iar in al doilea rand persoana respectiva trebuie sa primeasca indemnizatie de somaj - platita tot de catre stat. GdS a calculat care este pierderea statului pentru fiecare om disponibilizat din firmele private. Pentru o singura persoana lasata fara slujba, care avea un salariu de 1.000 de lei, statul pierde 1.236 de lei.

Firmele private si angajatii acestora au dus in spate greul crizei prin care trece economia romaneasca. Pe de o parte, lipsa comenzilor si blocajele financiare au restrans activitatea agentilor economici privati, iar pe de alta parte disponibilizarile masive au avut loc tot in mediul privat, creand numeroase turbulente sociale in familiile respective. Dintre toate aceste aspecte, cel mai mare perdant este statul. O persoana care nu mai are serviciu nu mai plateste din salariu contributii la asigurarile de sanatate, la pensii si la somaj si nici impozit pe venit nu se mai percepe. In acelasi timp, nici angajatorul nu mai plateste la stat cotele de contributii aferente angajatului pe care l-a dat afara. O persoana disponibilizata devine o povara pentru stat, din cauza ca trebuie sa i se acorde indemnizatia de somaj, deci se consuma tot resurse din vistieria statului. Finantistii doljeni urmaresc indeaproape cifrele legate de disponibilizari, din cauza ca fiecare angajat "disparut" din campul muncii echivaleaza cu pierderea unor resurse pentru bugetul consolidat al statului. "Cu siguranta este o mare pierdere atunci cand un angajat din mediul privat este dat afara. In primul rand, sunt probleme de ordin social: poate omul respectiv este singurul salariat din familie. In al doilea rand, se pierd venituri la stat, atat contributii, cat si impozitul pe venitul global, plus somajul care trebuie platit. De aceea, sunt de apreciat angajatorii care pastreaza locurile de munca in aceasta perioada", a spus directorul coordonator al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Calinoiu.

Un salariat simplu - pierderi multiple

Orice persoana care ramane fara locul de munca afecteaza echilibrul financiar al familiei sale. Pe langa aspectele sociale, disponibilizarea unui angajat creeaza dezechilibre bugetare in ograda statului. GdS a calculat ce pierderi concrete sufera bugetul de stat daca dispare un om din grila de salarizare a unui angajator privat. Sa presupunem ca un muncitor care castiga un salariu net de 1.000 de lei pe luna este dat afara de la o firma privata. Presupunem ca muncitorul are in intretinere un copil minor si are o vechime de zece ani. Atunci cand lucra, omul platea la stat contributii (la pensii - 10,5%, la sanatate - 5,5% si la somaj- 0,5%) si impozit pe venit (16%) in suma totala de 360 de lei. In acelasi timp, angajatorul lui platea contributii totale de 376 de lei calculate la salariul muncitorului dat ca exemplu, astfel asigurarile sociale - 20,8% din salariu, somajul - 0,5%, sanatatea - 5,2%, plus alte mici contributii (concedii medicale, fond de garantare a salariilor etc.). In total, pentru un singur angajat care primeste 1.000 de lei pe luna se platesc la stat 736 de lei sub forma de contributii si impozit. Daca omul este dat afara, statul pierde acesti 736 de lei dintr-un foc. Dar pierderile nu se opresc aici. Omul se transforma rapid din muncitor in somer, astfel ca statul trebuie sa scoata din vistierie indemnizatia de somaj. Pentru o persoana care a avut venitul amintit, indemnizatia lunara de somaj este de 500 de lei pe luna (potrivit legislatiei, indemnizatia este de 75% din salariul minim pe economie, plus un procent aplicat la media salariilor pe ultimele 12 luni, iar procentul variaza in functie de vechime. In cazul nostru - 5%). Cu alte cuvinte, din cauza unui singur om dat afara de la o firma privata, statul, in loc sa castige contributii de 736 de lei pe luna, va pierde aproape dublu, adica atat contributiile, cat si indemnizatia de somaj ce ajung la 1.236 de lei. Bugetul statului pierde 1.236 de lei pe luna cu fiecare muncitor care isi pierde locul de munca. Intr-un an, pierderea statului se ridica la 14.832 de lei daca omul este dat afara, cand ar fi castigat 8.832 de lei pe an - daca persoana ar mai fi fost angajata la firma privata. Cum tot mai multe persoane au intrat in somaj anul trecut, atunci efortul bugetar este din ce in ce mai mare pentru ca acesti bani trebuie platiti catre someri.

Statul poate pierde si atunci cand este dat afara un bugetar

Orice disponibilizare este o problema sociala, fie ca omul dat afara provine din mediul privat sau de la stat. Anul acesta, guvernul a planificat disponibilizarea catorva zeci de mii de bugetari. Din punct de vedere economic, disponibilizarea unui bugetar aduce plus in ograda statului, in sensul ca bugetul nu mai suporta salariul functionarului dat afara, ci ii achita indemnizatia de somaj. Totusi, plusul pentru bugetul de stat ar putea fi doar pe hartie. Exista riscul ca statul sa piarda mult mai mult daca da afara un bugetar, in cazul in care ar trebui sa-i plateasca salarii compensatorii, conform contractelor colective de munca, bani care ar fi suportati tot din vistieria statului. In schimb, acolo unde nu sunt prevazute salarii compensatorii, statul ar castiga din reducerea numarului functionarilor. Ramane de vazut daca planurile de disponibilizari din sectorul bugetar vor fi puse in practica, mai ales ca functionarii statului au inceput sezonul protestelor de strada.