Renta viagera va putea fi platita de acum înainte si persoanelor carora li s-a validat cererea de reconstituire a dreptului de proprietate conform legilor fondului funciar si care opteaza irevocabil pentru despagubirile platite de investitor. De renta vor putea beneficia si pensionarii pe caz de boala de gradele l si ll, chiar daca nu au împlinit 62 de ani. Printr-o ordonanta de guvern s-a modificat saptamâna trecuta Titlul XI "Renta viagera agricola" din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente. A fost extinsa categoria persoanelor care pot beneficia de renta viagera agricola. Potrivit legislatiei actuale, rentierul agricol este definit ca persoana fizica în vârsta de peste 62 de ani, care, de la data intrarii în vigoare a Titlului, nu are si nu va detine în proprietate, cumulativ în timp, mai mult de zece hectare de teren agricol extravilan, pe care le înstraineaza prin acte între vii sau le arendeaza, total sau partial, primind de la Oficiul National de Renta Viagera Agricola carnetul de rentier agricol. De asemenea, este considerata rentier si persoana pensionata pe caz de boala, gradele I si II, care, chiar daca nu a împlinit vârsta de 62 de ani, îsi dovedeste incapacitatea de a munci cu decizie de la comisia de expertiza medicala, pe care o va prezenta în fiecare an la vizarea carnetului de rentier, cu exceptia celei ce apartine categoriei persoanelor care nu mai sunt supuse examenului anual, iar în decizie se consemneaza "nerevizuibil", si care înstraineaza prin acte între vii, arendeaza terenuri agricole extravilane aflate în proprietate sau încheie acord cu investitorul. Noul act normativ prevede plata rentei si pentru persoanele carora li s-a reconstituit dreptul de proprietate pe un teren care are o investitie, iar investitorul se întelege cu proprietarul pentru plata unei despagubiri în schimbul terenului. 
Ce este renta viagera? Renta viagera agricola reprezinta suma de bani platita rentierului agricol care înstraineaza sau arendeaza terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa sau încheie acord cu investitorul, conform Legii nr. 1/2000, având siguranta unei surse viagere de venituri garantate de stat. Cuantumul rentei viagere agricole reprezinta echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol situat în extravilan, pentru care rentierul a încheiat acordul cu investitorul. Pentru suprafetele mai mici de un hectar, suma platita va fi proportionala cu suprafata înstrainata sau arendata, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul. Alta prevedere a ordonantei de urgenta
adoptata saptamâna trecuta stabileste ca renta viagera agricola se plateste într-o singura rata anuala, pâna la 31 august a anului urmator celui pentru care aceasta este datorata. Renta viagera agricola platita de Agentia Domeniilor Statului, care nu a fost încasata de beneficiari, va fi utilizata pentru reluarea procesului de plata catre acestia, sau, în caz de deces, catre mostenitorii acestora si dupa termenul de 31 august al anului urmator pentru care renta este datorata. "În judetul Dolj, avem 2.600 de rentieri care îsi primesc deja drepturile banesti si mai sunt dosare în curs de analizare. Pentru anul 2007, s-au platit toate drepturile banesti, cu exceptia câtorva cazuri care nu si-au ridicat carnetele de rentier din diverse motive", a spus Romulus Chitu, sef birou ADS Dolj. 
Plata, pâna la jumatatea anului viitor 
Renta viagera agricola se plateste daca terenul ce face obiectul rentei este arendat continuu, întreg anul calendaristic. În cazul în care contractul de arendare înceteaza, renta viagera agricola se va plati în anul urmator doar daca rentierul încheie, în maximum 30 de zile de la încetare, un nou contract, considerându-se astfel continuitate în arendare. În cazul decesului rentierului, mostenitorii vor încasa renta pâna la 31 august a anului urmator celui pentru care aceasta se datoreaza, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de mostenitor, a certificatului de deces în original, precum si a carnetului de rentier agricol al defunctului. Plata rentei viagere agricole se efectueaza de catre Agentia Domeniilor Statului, prin mandat postal, virament bancar sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege. Pentru anul 2007, plata se face pâna la sfârsitul anului 2008, atât pentru rentieri, cât si pentru mostenitorii acestora.