In momentul in care pretul apartamentelor noi s-a apropiat foarte mult de al celor vechi, unul dintre putinele argumente pro apartamente vechi a ramas intretinerea, semnificativ mai mare in cazul ansamblurilor rezidentiale noi. Analizand situatia printre proiectele destinate middle class in Bucuresti, putem concluziona ca, uneori, diferenta este minima si ca, de cele mai multe ori, aceasta se justifica printr-un plus de valoare. De obicei, dupa primii ani, majoritatea dezvoltatorilor dau locatarilor posibilitatea sa-si gestioneze singuri imobilul.

Ce platim in plus ?

In cazul apartamentelor vechi, cheltuielile de intretinere includ plata utilitatilor, cheltuielile pentru spatiile comune si cele cu personalul care se ocupa cu intretinerea blocului, administrator, contabil si femeie de serviciu. Unul dintre motivele pentru care costurile de intretinere intre apartamentele noi si cele vechi difera este acela ca apartamentele vechi au de multe ori suprafete mai mici.
"In cadrul ansamblurilor rezidentiale noi, pe langa suprafata neta a imobilului, proprietarul achita si spatiile comune din complex si facilitatile suplimentare, gen: spatii verzi care trebuie intretinute, mai multe lifturi, mai multa energie electrica in spatiile comune, spatii de joaca pentru copii, curatenie, paza permanenta, sala de fitness, spa sau piscina" (Asher Lax, director marketing si vanzari Adama)
Intr-un bloc destinat middle class, putem plati mai putin sau la fel ca intr-unul vechi
"In general, daca vorbim doar despre un bloc sau doua, adica de un complex care beneficiaza doar de strictul necesar, fara piscina, sauna sau sala de fitness, locatarii acestuia vor plati lunar la intretinere sume foarte asemanatoare acelora dintr-un bloc vechi, insa fiecare familie care isi achizitioneaza un apartament trebuie sa se intereseze din timp de aceste costuri, pentru a evita aparitia unor probleme viitoare."(Asher Lax)
"Nu trebuie sa uitam, insa, ca in cadrul unui bloc nou utilitatile sunt mai ieftine: vorbim de centrale de bloc si de contoare pentru gaz, apa sau caldura, astfel incat fiecare familie plateste exact atat cat consuma. De exemplu, costurile de intretinere pentru un apartament in complexul rezidential Edenia, dezvoltat de Adama intr-o zona verde aflata in apropierea parcului Titan se situau, in luna august, intre 139 RON pentru un apartament cu o camera si 230 RON pentru 3 camere. In Swiss Cottage, tot un proiect Adama, situat pe strada Mizil, in care au fost deja vandute toate apartamentele, costurile de intretinere pentru aceeasi luna a anului se plasau in jurul valorilor de 116 ron pentru o camera, respectiv 132 si 147 ron pentru doua si trei camere".


Daca o familie nu-si permite sa plateasca intretinerea, cumparatorul sau dezvoltatorul au gresit

"Cea mai mare calitate a unui complex rezidential nou trebuie sa fie adaptarea acestuia la piata. Daca vom construi un complex pentru middle class, cu finisaje de joasa calitate, intr-o zona nu tocmai centrala, astfel incat sa obtinem un pret foarte bun/mp, gen 900€/mp, dar ii vom adauga acestuia facilitatile unui proiect de lux, piscina, spa sau spatii verzi foarte intinse, riscam ca, desi am vandut usor proiectul, proprietarii sa nu-si permita sa plateasca intretinerea la propriul apartament. De aceea, dezvoltatorii cu experienta iau in calcul toate aceste variabile si isi adapteaza proiectele cumparatorilor. Este normal ca o familie care nu poate plati o rata mai mare de 300 €/luna sa nu poata plati 1000- 1500 ron/luna la intretinere" (Asher Lax).

Cum se administreaza o cladire rezidentiala noua

De obicei, in primul an de la livrarea complexului rezidential, dezvoltatorul se ocupa de administrarea acestuia, daca locuitorii nu hotarasc sa-si infiinteze mai repede o asociatie de locatari. Aceste masuri se iau tocmai pentru a evita orice fel de neintelegeri si pentru a demonstra ca sistemul pus la punct, respectiv ingrijirea spatiilor de parcare, a spatiilor verzi si a celorlalte spatii comune se poate face si functioneaza asa cum a fost gandita.
In cazul complexurilor foarte mari, dezvoltatorul antameaza o firma de management, care sa se ocupe de fiecare dintre problemele care pot aparea la inceput.