La 1 ianuarie 2007, Romania va intra in randul statelor Uniunii Europene. Temerile craiovenilor au inceput insa sa apara inca de acum, mai ales ca preturile practicate in Romania, in acest moment, nu sunt nici pe departe corelate cu veniturile.
Cu toate ca mai avem doar doua luni pana la mult-asteptata aderare, in Craiova se poate vorbi inca de pe acum despre preturi europene aplicate la produsele din magazine. Si pe buna dreptate, mai ales ca, de exemplu, intr-o reprezentanta a unei firme renumite de articole de imbracaminte si de incaltaminte sport din centrul Barcelonei produsele se vindeau anul trecut cu un pret asemanator cu cel din magazinele din Craiova (100-150 de euro perechea de incaltaminte sport). Astfel de exemple pot continua, colegii recent intorsi din Malta (cel mai mic stat membru al UE) vorbind despre preturi incredibile la mancare - carne de pui, aproximativ zece lei/kg, carne de vita si porc, cam 20 de lei/kg, struguri, aproximativ 8,5 lei/kg, paine - aproximativ un leu bucata. Acest lucru a fost sesizat de majoritatea craiovenilor. "Am o prietena in Germania care mi-a spus ca 50 de euro ii sunt suficienti pentru a face aprovizionarea pentru doua saptamani cu produse de calitate - sucuri naturale, carne, produse semipreparate. La noi, cu 170 de lei nu-ti permiti sa faci aprovizionarea pentru doua saptamani daca achizitionezi astfel de produse", a declarat Angelica Branescu, o gospodina din Craiova. De fapt, craiovenii sunt convinsi ca in tarile UE exista produse mai ieftine decat in Craiova. "In unele cazuri preturile de la ei sunt chiar mai mici. Credeti ca persoanele care merg la unguri sa cumpere produse pentru a le vinde aici o fac degeaba?", se intreba Marta P.
"Salariul din prezent nu asigura un nivel de trai decent"
In timp ce preturile sunt la nivelul celor din tarile europene, castigurile craiovenilor au ramas insa la nivelul unor salarii romanesti. "In Romania, cea mai mare parte a resurselor unei gospodarii acopera doar nevoile legate de supravietuire, cea mai mare suma fiind alocata cumpararii de produse alimentare. Salariul mic practicat in acest moment nu asigura un nivel de trai decent", a declarat recent Marinela Didu, presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) Dolj. Potrivit acesteia, media europeana in ceea ce priveste ponderea produselor alimentare din totalul cheltuielilor se situeaza in mod constant putin peste 10%, iar in Romania este de peste 40%. "Suntem constienti ca romanii nu pot face performanta comparabila cu a celorlalti cetateni ai Europei care au un venit de 2.000-3.000 de euro/luna", nota CSDR Dolj intr-un comunicat de presa.
UE vine cu reduceri de preturi
Totusi, potrivit unui comunicat de presa emis de guvern la sfarsitul lunii trecute, premierul Calin Popescu Tariceanu sublinia faptul ca aderarea la Uniunea Europeana nu va avea consecinte negative. Astfel, daca productivitatea muncii va creste, si daca economia va performa, salariile vor creste, la randul lor. Seful executivului a explicat ca o concurenta puternica, asa cum este cea de pe piata europeana, va determina scaderea preturilor. "Din moment ce piata se deschide, competitia este mai acerba, oferta e mai mare decat cererea si preturile scad", a declarat premierul.
Aceasta idee a fost sustinuta, potrivit site-ului BizNews.ro, si de specialistii GfK (unul dintre liderii mondiali in domeniul cercetarilor de piata) care apreciaza ca, asemanator celorlalte state ale Europei Centrale si de Est care fac deja parte din UE, dupa integrare, romanii se vor putea bucura de reducerea continua a preturilor, ca urmare a concurentei acerbe, si de o explozie a promotiilor. De fapt, specialistii GfK preconizeaza reducerea drastica a brandurilor ce se comercializeaza la preturi medii, la mare cautare fiind ori produsele cele mai ieftine, ori cele mai scumpe.
Aderarea la UE va aduce si scumpiri
Cu toate acestea, cei care cred ca o data intrati in UE cainii vor merge cu covrigi in coada, iar laptele si mierea vor curge pe strazi se insala. Potrivit site-ului www.standard-team.com, in Polonia si in Ungaria, aderarea la Uniunea Europeana a adus, pe langa scaderi spectaculoase la anumite produse (alimente, telefonie fixa si mobila) si cresteri semnificative de preturi la unele servicii si produse (utilitatile - energia electrica si gazele, benzina, transporturile, anumite servicii - educatie, sanatate). In ceea ce priveste insa unele alimente produse de firme autohtone, cu vanzari mari in tarile UE, in loc sa se ieftineasca, s-au scumpit.
Salariul mediu din Dolj
Potrivit informatiilor primite de la Directia Regionala de Statistica Dolj, castigul salarial mediu net din judet a fost, de la inceputul anului si pana in luna august, in jurul valorii de 850 de lei (august - 871, iulie - 895, iunie - 860, mai - 850, aprilie - 888, martie - 852, februarie - 773, ianuarie - 847), adica de aproximativ 240 de euro.