Anul viitor trebuie sa ne asteptam la o crestere a preturilor in constructii, a declarat Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC). Ea a spus ca unul dintre motivele acestei cresteri va fi majorarea salariilor muncitorilor din domeniu, dar si scumpirea utilitatilor. Potrivit directorului PSC, cresterile salariale vor veni din doua directii, in primul rand vor urma trendul european si in al doilea rand din cauza crizei fortei de munca. Lipsa muncitorilor din constructii, sesizata de firmele care lucreaza legal, este determinata de faptul ca multi dintre muncitori lucreaza la negru pentru alte firme care ii platesc mai bine. Asfel, Iftime sustine ca autoritatile vor trebui sa se implice si sa-i aduca pe acestia in legalitate. Aceasta problema, criza a fortei de munca, a inceput inca de acum doi ani, dar acum a atins cote remarcabile. Din cauza acestui deficit de personal, firmele romanesti nu pot participa la licitatii, arata Adriana Iftime. In plus, firmele care lucreaza legal sunt concurate de cele care folosesc munca la negru, deoarece acestea din urma practica preturi mai mici. In situatii de acest gen, beneficiarii prefera sa construiasca mai ieftin, chiar daca se supun unor riscuri, folosind o firma care lucreaza ilegal.
Chiar daca prin munca la negru nu au asigurare de sanatate si pot fi victimele unor accidente, muncitorii prefera acest mod de lucru, deoarece salariile sunt mai mari. Adriana Iftime explica acest caz prin faptul ca angajatorii care au muncitori la negru, nu platesc taxe statului, care in mod normal s-ar ridica la 49% din salariul brut al angajatului. In ciuda faptului ca preturile de realizare a unei constructii vor creste, cererea va ramane ridicata la anul, pentru ca beneficiarii constructiilor isi vor permite si-asa, spune directorul PSC.

Ajutoarele pentru construirea caselor, neagreate de patronate

In ceea ce priveste programul Ministerului Constructiilor, Transporturilor si Turismului (MTCT), de ajutorare a tinerilor in constructia de case, Iftime a declarat ca patronatele nu au fost incantate de masura. ßi asta deoarece ea favorizeaza tot categoria tinerilor cu bani. Propunerea patronatelor era ca toti cei care isi construiesc locuinte, in afara celor de lux, sa beneficieze de reducerea TVA. In acest fel, ar fi fost o reducere pentru toata lumea, si nu o masura care sa-i favorizeze doar pe unii. In plus, Iftime arata ca nu trebuie sa fim toti proprietari de case, mai ales daca nu suntem in stare sa le intretinem.