La Targul de constructii din acest an romanii pot beneficia de oferte care par, la prima vedere, generoase. In standurile firmelor putem alege de la case din lemn de doar 10.000 de euro, la case economice de 36.000 de euro, si pana la case de lux care pot ajunge la 200.000 de euro.

Tinand cont ca pretul apartamentelor din blocuri au luat-o razna, s-a ajuns la paradoxul potrivit caruia o casa nou-construita ajunge sa coste mai putin decat un apartament intr-un bloc ceausist. Daca nu dispuneti de foarte multi bani, puteti alege o casa construita din lemn masiv, dupa un model tipic american. De exemplu, pentru o locuinta cu suprafata de aproximativ 63 mp, cu doua dormitoare, sufragerie si bucatarie, platiti in jur de 10.000 de euro. In pret nu poate intra insa si costul fundatiilor. Daca este ales un model canadian, preturile sunt situate intre 95 si 120 de euro/mp.

36.000 de euro pentru “casa economica“ la cheie

Pentru cei care vor sa-si construiasca o vila cu un singur etaj, tot din lemn masiv, pretul poate creste considerabil. De pilda, la o suprafata de 80 mp atat la baza, cat si la mansarda, costul se situeaza intre 22.000 si 24.000 de euro. Denumita “casa economica“, ideala pentru o familie de 4 - 5 persoane, locuinta are la parter un li-ving, o camera, bucatarie si baie, iar la etaj un dormitor cu garderoba si o baie. In pret nu sunt incluse instalatiile, acoperisul si fundatiile. De asemenea, o astfel de locuinta la cheie, fara fundatie, nu depaseste 36.000 de euro. Pro-iectul si autorizatia intra in sarcina clientului.

Greu cu autorizatiile de constructie

Este bine sa tineti cont ca, inainte de a incepe constructia unei locuinte, aveti nevoie de cateva autorizatii. In primul rand sunt necesare certificatul de urbanism si autorizatia de constructie. Certificatul de urbanism se poate obtine usor, dupa ce ati depus la primarie o cerere-tip de eliberare. Costul acestui document este calculat in functie de suprafata terenului. Astfel, pentru un teren de 150 mp se vor plati minimum 38.000 de lei, in timp ce pentru terenuri a caror suprafata depaseste 1.000 mp, costul va fi de 139 lei/mp, plus inca 91.000 de lei.
Autorizatia de constructie se obtine insa putin mai greu. Pentru eliberarea acesteia, beneficiarul trebuie sa depuna la primarie un proiect cu piese scrise si desenate care sa cuprinda planuri de arhitectura, de rezistenta, de instalatii. De asemenea, proiectul trebuie sa contina memorii tehnice de specialitate si devize (calculul costurilor manoperei, materialelor si utilajelor necesare care, impreuna, dau devizul necesar).
Firmele de arhitectura se ocupa de aceste proiecte, tariful proiectantului ajungand in general la 5 - 10% din valoarea investitiei.