In nordul Galatiului, unde se afla cea mai dezvoltata zona din punct de vedere al constructiilor rezidentiale, se va construi un nou ansamblu de locuinte. Pretul unui apartament cu o camera este de minim 50.000 de euro, fara TVA.



Desi investitia, care se ridica la un total de 14 milioane de euro, este binevenita pentru imaginea orasului nostru, ideea nu-i incanta pe multi galateni din cauza sumelor necesare pentru achizitionarea unui apartament in zona respectiva. Astfel, potrivit datelor furnizate de reprezentantii firmei care construieste ansamblul rezidential, pretul unui metru patrat de constructie se vinde cu 1.000 de euro, fara TVA, urmand ca, dupa finalizarea imobilelor, preturile sa creasca cu inca 15-20%.

Pe de alta parte, constructorii au recunoscut ca apartamentele se adreseaza persoanelor cu venituri medii si mari. Acest lucru il demonstreaza si datele celor care si-au contractat apartamente inca din faza de proiect, 10% dintre imobile fiind deja vandute. Constructia ansamblului rezidential, care se afla la o distanta de 1.500 de metri de Metro Cash&Carry, pe malul Lacului Brates, a fost demarata in septembrie si va fi finalizata in 2009.

Cu toate acestea, problema locuintelor pentru tineri nu pare nici pe departe a fi rezolvata, tocmai din cauza preturilor foarte mari in comparatie cu veniturile acestora. Pe de alta parte, cererile pentru locuinte venite din partea tinerilor nu sunt satisfacute nici de constructiile realizate cu fonduri ANL.



435 de locuinte finalizate in prima jumatate a acestui an



In prima jumatate a acestui an, in judet au fost finalizate 435 de locuinte, numarul acestora fiind cu 20 mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea, la sediul Primariei au fost depuse aproximativ 5.000 de cereri pentru acordarea de locuinte. Din totalul locuintelor finalizate, 314 au fost construite din fondurile populatiei. La sfarsitul lunii iunie se aflau in diferite stadii de executie a lucrarilor 1.703 locuinte (exclusiv locuintele in curs de realizare prin ANL), 898 dintre acestea fiind realizate in regie proprie de catre populatie. Potrivit datelor furnizate de Directia Judeteana de Statistica, 333 de locuinte se aflau, la data mentionata, in stadiul de finisaj, restul fiind in faza incipienta a constructiei.



279 de cladiri rezidentiale



Potrivit datelor prezentate de Directia Judeteana de Statistica, in acest an au fost emise 279 de autorizatii de constructii pentru cladiri rezidentiale in tot judetul de la Dunare, cu 120 mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut. Dintre acestea cele mai multe case au fost construite in mediul rural, respectiv 161, iar 118 in mediul urban.

Pe de alta parte, primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, ne-a declarat ca in fiecare an Primaria emite circa 300-400 de autorizatii de constructii pentru municipiu, numarul acestora variind cu aproximativ 10% de la an la an. Dumitru Nicolae a mai precizat ca 40% dintre autorizatiile emise sunt solicitate pentru modificari in apartamente, extinderi (fie balcoane la parter sau mansarde).