Cladirea de pe cheiul Dambovitei mai are de asteptat pana sa se transforme in altceva decat o constructie parasita. Si asta pentru ca marele proiect al fostului Minister al Transporturilor s-a dovedit a fi o mare teapa. Casa Radio ar fi trebuit sa insemne magazine hotel de cinci stele, spital si centre de distractii, dar pentru ca s-au gasit nereguli contractul “dubios“ incheiat in 2003 pentru constructia Dambovita Center va fi reziliat.
Desi proiectul suna si arata foarte bine, in plus, o cladire parasita ar fi urmat sa se transforme intr-un stralucitor centru comercial si nu numai, Casa Radio ramane aceeasi cladire parasita deoarece contractul “dubios“ pentru constructia centrului va fi reziliat. Urmeaza a se organiza o alta licitatie pentru ca proiectul sa poata fi dus la bun sfarsit, potrivit ministrului delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely.
“Investitorul nu a prezentat dovada actionariatului celor doua societati care au infiintat Dambovita Center (firma care urma sa gestioneze proiectul - n.red.). Contractul incheiat cu firmele Mimel si ORB Estates a fost predat si noi nu am aflat aceste date din certificatele de la registrele de comert din tarile unde au fost infiintate aceste firme. Dambovita SA si Dambovita Limited au sediul in tari cu paradis fiscal. Vom organiza o alta licitatie pentru ca nu este normal sa lasam asa Casa Radio, dar nu vom lucra cu firme cel putin dubioase“, a spus ministrul.
Borbely a mai precizat ca investitorii au obtinut o finantare pentru acest proiect prin intermediul unei firme care nu era abilitata sa efectueze astfel de operatiuni.

Primul parteneriat-public privat din Romania a pornit cu stangul

In martie 2003, fostul minister al Lucrarilor Publice si firmele Mimel Imsat (Turcia) si ORB Estates (Marea Britanie) au incheiat un contract de parteneriat public-privat pentru realizarea unui complex imobiliar de mari dimensiuni (cu hotel de lux, centru comercial si de distractii, cinematografe, sali de expozitii, zona rezidentiala si un spital) pe amplasamentul cunoscut sub denumirea Casa Radio. Era vorba de investitii totale de aproape 250 de milioane de dolari, pe o suprafata de 270.000 de metri patrati. Parteneriatul cu cele doua firme a fost primul de tip public-privat din Romania, iar lucrarile ar fi trebuit sa se finalizeze in 2008.
Pentru derularea proiectului, Compania Nationala de Investitii si cele doua firme straine au infiintat firma Dambovita Center. Ulterior, Mimel Imsat si ORB Estates s-au retras din actionariatul companiei de proiect, care a fost completat cu firma turca Cenk Vefa Kucuk.

Muzeu pentru Ceausescu, cladire parasita pentru noi

Cladirea de pe cheiul Dambovitei ar fi trebuit sa gazduiasca Muzeul Partidului Comunist Roman si un Muzeu National. Dar astea erau planurile unui alt “developer“, Ceausescu. Dupa 1989, constructia a fost oarecum parasita, pentru ca intre timp a fost populata de aurolaci si oameni ai strazii. In 1996, cladirea trece sub umbrela Ministerului Culturii, urmand sa gazduiasca Casa Radio si un alt sediu de minister. In aprilie 2003, constructia a fost preluata de Ministerul Transporturilor, care a initiat proiectul Dambovita Center.