Capacitatea administrativa a Agentiilor de Plati, Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS), ultimele evolutii din sectorul sanitar-veterinar si utilizarea fondurilor structurale pentru pescuit au fost discutate in subcomitetul de Asociere Romania - UE "Agricultura si Pescuit".
Trebuie spus ca problemele semnalate in Raportul CE in legatura cu domeniul agriculturii sunt legate de capacitatea administrativa a Agentiilor de Plati si operationalizarea Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS).
In ceea ce priveste Agentiile de Plati, a fost discutat stadiul actual al pregatirilor in domeniu si masurile pe care Romania va trebui sa le indeplineasca in vederea asigurarii functionarii optime. Aici intra angajarea si instruirea personalului necesar, asigurarea echipamentului tehnic si acreditarea agentiilor, se mai arata in comunicat.
Dupa cum a declarat la o emisiune televizata, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, exista si un cerc vicios in problema Agentiilor de Plati. Astfel, Romania a fost avertizata de UE ca nu si-a indeplinit angajamentele cu privire la demararea acestor agentii, dar, pe de alta parte, inceperea lucrului ar insemna angajare de personal, care nu ar avea din ce sa fie platit pana la momentul integrarii.
Pe de alta parte, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, Kelemen Attila (UDMR), a declarat ieri intr-o conferinta de presa ca dintre cele trei "stegulete rosii" la Agricultura doua sunt doar "o chestiune de timp", insa la Agentiile de Plati sunt probleme serioase, dificil de rezolvat. (S. Micu)