Se scumpeste carnea cu 18-20% de la 1 ianuarie 2006. Cel putin asa sustin reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii (ARC), care cer totodata Ministerului Agriculturii o taxa unica vamala intre 0 si 5%, care sa nu determine majorarea pretului. Ei sunt siguri ca taxa vamala va fi de 20%, ceea ce va conduce la o scumpire semnificativa a carnii, suportata de consumatori. Pe de alta parte, de curand, reprezentantii Asociatiei Crescatorilor de Porci au cerut o taxa vamala mai mare, tocmai pentru a proteja productia interna. Din pacate, certurile dintre producatori si procesatori fac paguba in buzunarele cetatenilor.
Frica reprezentantilor Asociatiei Romane a Carnii (ARC) de o eventuala taxa vamala de 20% este justificata si prin faptul ca firmele pe care le conduc vor inregistra pierderi. In sensul ca preferintele consumatorilor se vor indrepta catre produsele mai ieftine si mai „proaste“ din punct de vedere al calitatii. Astfel, carnea proaspata se va scumpi cu circa 20%, iar preparatele din carne de porc cu pana la 14%.
Sorin Minea, presedintele ARC, si-a aratat ieri nemultumirea fata de „intentiile“ lui Gheorghe Caruz, presedintele asociatiei Crescatorilor de Porci, de a cere taxe vamale mari, care sa ridice pretul minim al carnii, si subventii cat mai mari pentru a obtine un profit substantial.
La randul lor, reprezentantii ARC solicita un regim vamal care sa nu scumpeasca mezelurile si carnea. „Chiar si fara taxe vamale, pe noi ne costa mai scump pentru ca trebuie sa aducem materia prima (carnea) de la sute, nu de la cativa kilometri, sa lucram cu furnizori de ocazie, in loc sa avem deja relatii contractuale stabile cu ferme din apropiere“, a spus Sorin Minea.
Pe de alta parte, procesatorii nu vor sa cumpere carne romaneasca tocmai, dupa cum afirma ei, pentru a nu imbogati crescatorii autohtoni. Iar aceasta disputa pe bani nu face decat sa goleasca buzunarele romanilor.

Cica romanii nu mai consuma carne de porc...

Amenintarea celor de la ARC este sustinuta de acestia prin statistici incerte. Potrivit lor, consumul de carne de porc a scazut in ultimele doua luni, ceea ce, in opinia ARC, s-ar traduce prin faptul ca „romanii nu mai au bani“. Ei spun ca, fata de ultimii ani, romanii au consumat cu 15% mai putina carne. Penibilul continua cu afirmatia lui Minea, care sustine ca scaderea din ultima perioada este justificata si „din cauza grevei profesorilor, care nu au mai avut bani sa cumpere carne“.
Criza din industria alimentara pare cu atat mai gava cu cat la noi este cel mai mare TVA din Europa. „Scaderea TVA-ului la produsele alimentare ar putea fi atat in folosul nostru, cat si al consumatorului. Nicaieri in Europa nu se percepe o taxa asa de mare la aceste produse. Spre exemplu, in Spania TVA-ul la fructele de mare este de 7%“, a explicat Ovidiu Wencz, direcor general al unei mari firme de profil.
De altfel, in ceea ce priveste importul, se pare ca romanii mananca foarte multa carne importata. Cea mai mare cantitate vine din Uniunea Europeana (2/3), dar si din Statele Unite si Canada (1/3). Sorin Minea a precizat ca „porcii care se afla in Romania nu pot acoperi mai mult de 30% din necesarul pietei, ceea ce inseamna ca importul este necesar“.

Piata neagra, incurajata?!

Pentru a-si sustine demersurile, reprezentantii ARC mai spun ca, in conditiile in care pretul carnii de porc va creste, piata neagra va exploda. „In prezent, piata neagra reprezinta cam 40%. Daca preturile cresc, aceasta piata va ajunge la 60%“, a mai precizat Sorin Minea. In acest caz, cel care va suferi va fi tot consumatorul, din cauza ca pe piata neagra produsele nu sunt controlate.
Astazi, atat reprezentantii crescatorilor, cat si ai procesatorilor se vor intalni la Ministerul Agriculturii in cadrul ultimului consiliu privind carnea de porc. Ei spera sa se ajunga la un rezultat favorabil, care sa nu conduca la marirea pretului.