Proprietarii fermelor de porci cer oprirea vaccinarii impotriva pestei. Asta, intr-un moment in care doar 20% din porcii din ferme au fost vaccinati de autoritatile veterinare. Stoparea vaccinarii este solicitata de proprietari pentru a li se ridica interdictia de export. ßi asta pentru ca, din momentul eliminarii vaccinului impotriva pestei, mai este nevoie de un an pentru a putea primi aviz favorabil la export.
Agentia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a vaccinat impotriva pestei circa 300.000 din cei 1,4 milioane de porci crescuti in ferme, potrivit datelor prezentate ieri de institutie.
Programul de eradicare a pestei porcine prin intermediul vaccinurilor a fost aprobat de Comisia Europeana si a fost inceput in Romania la 20 decembrie 2006 in gospodarii si din ianuarie 2007 in ferme.
Vaccinarea in gospodarii este gratuita, in timp ce proprietarii fermelor platesc tariful medicilor veterinari, de circa 3,8 lei pentru fiecare animal, ceea ce reprezinta de doua ori costul vaccinului, sustin specialistii.
Firmele din Romania nu pot livra carne de porc in UE din 2003, ridicarea interdictiei fiind conditionata de eradicarea pestei porcine fara utilizarea vaccinului de cel putin un an.
Potrivit presedintelui Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz, chiar daca vaccinarea animalelor este in avantajul proprietarilor, pe termen scurt, se produc pagube insemnate pentru ca vaccinarea opreste fluxul productiei.
In plus, Gheorghe Caruz spune ca interdictia de export va fi mentinuta atat timp cat va continua vaccinarea, considerandu-se ca exista inca acest virus.
Mai mult, specialistii spun ca pesta este un virus care se gaseste in mediul inconjurator, fara sa aiba vreo influenta asupra animalelor sau a omului.
Pe de alta parte, un oficial al Autoritatii Sanitar-Veterinare a explicat ieri intr-o conferinta de presa ca "proprietarii de ferma care nu doresc ca animalele sa fie vaccinate trebuie sa depuna o solicitate scrisa pe proprie raspundere la serviciile veterinare. Asta inseamna ca, in caz de izbucnire a unui focar de pesta in exploatatie, nu vor primi despagubiri".

ßi in UE sunt focare de pesta

Gheorghe Caruz sustine ca interdictia nu este indreptatita pentru ca focare de pesta porcina exista si in alte state europene.
Producatorii sunt nemultumiti si de faptul ca, pe langa interdictia la export, programul de vaccinare a condus si la scaderea consumului si a preturilor pe piata interna. "Oamenii nu sunt suficient de informati, iar noi crescatorii nu avem resursele necesare sa facem aceasta informare. Numai in interval de o luna, preturile au scazut foarte mult pe piata interna, de la 9,8 pe kilogram de carcasa de porc s-a ajuns la 5,8 lei. Daca nu suntem ascultati la Minister si Autoritatea Veterinara, vom merge mai departe, la prim-ministru, la cine este nevoie", a mai spus presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz.
In acelasi timp, crescatorii de porci solicita elaborarea unor strategii distincte pentru eradicarea pestei porcine la animalele din gospodarii si la cele din ferme pentru ca toate focarele de pesta porcina din Romania au fost depistate la animale din gospodarii.