Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, tara noastra va relua exporturile de carne de pasare in statele membre UE, este de parere presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van. El a declarat pentru Mediafax ca de la 1 ianuarie 2007 se va ridica interdictia de export impusa de oficialii europeni din cauza gripei aviare.
"Este anormal sa mai existe o interdictie la export, situatia gripei aviare este o problema intretinuta artificial. Noi am cerut foarte insistent autoritatilor sa intervina si sa explice Comisiei Europene care este situatia din Romania de fapt", a precizat presedintele UCPR.
In toamna anului trecut, dupa aparitia gripei aviare, reprezentantii Uniunii au interzis importurile de carne de pasare din Romania.
In septembrie, UE a hotarat reluarea importurilor de carne de pasare si produse din carne de pasare din 16 judete din Romania, mentinand insa interdictia de import a pasarilor vii.
Ilie Van considera insa ca regionalizarea din Romania a fost realizata gresit, tara fiind impartita in patru zone, aceleasi de la primul focar si pana in prezent. Astfel, putem exporta acum doar din zona de Vest, dar inexplicabil nu din cea de Sud-Est, care nu a avut nicio problema cu gripa aviara.
Abatoarele romanesti vor putea relua exporturile in tarile membre de la 1 ianuarie. In toata aceasta perioada, producatorii spun ca s-au concentrat in a educa consumatorii romani pentru a-i orienta spre consumul de carne proaspata, si nu congelata. (A.ß.)