Romanii au inceput sa guste ofertele exotice de turism. Vedete, oameni de afaceri, politicieni se intrec in ultimii ani in vizite in tari care mai de care mai indepartate si cu oferte pe masura. Asa se intampla si la fiecare inceput de an cand agentiile de turism trebuie sa-si completeze destinatiile pentru a face fata cererilor inedite. Cum era de asteptat, una dintre ofertele exceptionale
o reprezinta Brazilia, prin vestitul Carnaval de la Rio de Janeiro. Acolo vor sa-si petreaca cateva zile bogatasii Romaniei, si pentru asta sunt dispusi sa scoata din buzunar vreo cateva mii de dolari, adica vreo 30 de salarii minime pe economie.

In cateva zile, Brazilia se transforma intr-o mare sarbatoare. Asta pentru ca la 21 februarie incepe cel mai mediatizat carnaval din lume, Carnavalul de la Rio de Janeiro. Spectacolul dureaza patru zile, timp in care zeci de mii de dansatori, scoliti la celebrele scoli de samba din Brazilia, ies in strada si se intrec pe Sambadrom. Romanii vor si ei sa vada carnavalul la fata locului, dar nu toti au aceasta posibilitate. Un pachet complet cu destinatia Brazilia in aceasta perioada costa in jur de 1.500 - 2.000 de euro. De aceea, cei mai multi dintre noi "preferam" sa visam cu ochii lipiti de televizor.
Totusi, desi se adreseaza unui public destul de restrans, agentiile vand in fiecare an cateva zeci de bilete pentru Carnavalul de la Rio.
"Carnavalul de la Rio are ca public-tinta piata din Statele Unite, in conditiile in care, anual, un numar tot mai mare de americani platesc bani grei pentru acest spectacol. Romanii nu prea se inghesuie pentru ca nu au posibilitate financiara. Spre exemplu, un pachet complet costa 1.500 - 2.000 de euro", ne-a declarat Dorin Iscru, reprezentantul Agentiei de turism Turist Center. El a explicat ca o vacanta in doi ajunge la 4.000 - 5.000 de euro, dar este nevoie si de ceva bani pentru "cheltuieli", in conditiile in care o cafea costa
5 dolari. Chiar si asa insa, exista cereri. Mai trebuie spus ca un pachet de 1.700 - 2.000 de euro cuprinde cazare 10-11 zile la hotel de trei-patru stele, transport cu avionul, mic dejun inclus. Cele mai multe hoteluri sunt situate central si la capitolul "facilitati" sunt incluse: piscina, centru fitness, sala de jocuri, baruri si restaurante.

O zi la Rio, fara carnaval

Dar ce inseamna o excursie la Rio de Janeiro fara carnaval, in cazul in care sunteti cazati in afara orasului. Trebuie spus ca agentia la care ati apelat are un program bine stabilit care cuprinde si o zi la Rio.
"Astazi veti face o vizita de o zi prin Rio de Janeiro. Veti pleca de la hotel spre Rodrigo de Freitas Lagoon si veti ajunge pe Varful Corcovado. De aici veti lua trenuletul care va va duce pana pe muntele unde se afla faimoasa statuie a lui Iisus. Apoi luati un ascensor pentru a ajunge chiar in varful statuii, de unde puteti admira panorama orasului. La intoarcere o veti lua pe acelasi drum spre faimosul Munte Sugar Loaf, situat in Golful Guanabara. Veti mai vizita unele dintre locurile istorice precum Catedrala si Teatrul Municipal...", asa isi prezinta ghidul una dintre zilele pe care un turist o poate petrece in Brazilia. Pentru ca Rio de Janeiro este celebru si pentru plajele sale.
Orasul este situat intre munte si mare si atrage mai ales prin golfurile si insulele situate de-a lungul coastei.