Pentru a se gasi o solutie in fata unei perspective neplacute, aceea a unor pensii tot mai mici, a fost gandit un nou sistem, care adauga la pensia gestionata de stat inca doua grupuri, ambele private, dintre care unul obligatoriu, iar altul facultativ.

In tara noastra se constata o crestere continua a numarului de pensionari, la fel cum se intampla, in general, pe plan mondial. Astfel, in anul 2005 aproape 18% din populatie avea peste 65 de ani, existand previziuni ca in anul 2020 acest procent va ajunge la 30%.

Fenomenul imbatranirii populatiei nu se petrece doar in Romania, ci se observa in mai toate tarile europene. El are ca principala explicatie cresterea duratei de viata, si nu in mod neaparat scaderea numarului de nasteri. Traim mai mult datorita progreselor in medicina, datorita accesului la tot felul de alimente, datorita conditiilor generale de viata imbunatatite. Sa nu ne gandim la trecutul apropiat, ci sa ne gandim la modul in care traiau stramosii nostri acum 100-200 de ani, cand 90% dintre romani locuiau la tara, in conditii de igiena si asistenta medicala precare.

De ce pensii private?

Daca sunt tot mai multi pensionari, atunci inseamna ca sunt tot mai putini care contribuie la fondul general de pensii. Iar, daca sunt mai putini cei care alimenteaza fondul de pensii, aceasta inseamna ca fondul de pensii este tot mai mic, deci si pensiile vor fi din ce in ce mai mici. In prezent pensia medie neta de la stat reprezinta doar 33% din salariul mediu net.

Cota totala de contributie pentru pensia de stat se stabileste conform art. 18 alin. (2) si (3) din Legea nr. 19/2000 si a art. 22 alin. (1) din Legea nr. 487/2006. Astfel, pentru conditii normale de munca, aceasta este de 29% din salariul individual brut, realizat lunar, inclusiv sporurile si adaosurile. Din acest procent 9,5% este suportat de angajat, iar restul de platitorul venitului.

Pentru a se gasi o solutie in fata unei perspective neplacute, aceea a unor pensii tot mai mici, a fost gandit un nou sistem, care adauga la pensia gestionata de stat inca doua grupuri, ambele private, dintre care unul obligatoriu, iar altul facultativ. Aceste grupuri de pensii au primit denumirea de "piloni", ele sprijinind astfel intregul sistem. Astfel, conform recomandarilor Bancii Mondiale, reforma pensiilor se refera la:

- pilonul I: pensia de stat, asa cum o cunoastem acum

- pilonul II: pensia obligatorie, administrata de o firma privata

- pilonul III: pensia facultativa, administrata tot de o firma privata.

Ce rol are in sistemul de pensii o firma privata? De ce se va ocupa de gestionarea fondului de pensii o firma privata? Raspunsul la aceste intrebari este dat de convingerea, verificata de practica, conform careia initiativa privata este un gestionar mai bun decat administratia statului. Cu alte cuvinte, banii gestionati de un administrator privat vor fi investiti, vor produce profit, vor genera pensii mai mari. Despre ce fel de investitii se pot face, deocamdata doar o scurta lamurire: este vorba, in general, de cumpararea de obligatiuni emise de stat sau de autoritatile locale. Nu sunt permise orice fel de investitii, cu orice grad de risc. Si inca un element important: activitatea aceasta este supravegheata de stat prin Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Ce sa urmarim cand alegem un fond privat de pensii

Sunt trei elemente care trebuie urmarite cand va interesati de un fond de pensii privat :

1. Ce pensie voi avea ?

2. Ce costuri voi avea?

3. Ce riscuri ma asteapta?

La prima intrebare raspunsul trebuie "smuls" de la agentul de marketing cu care aveti prima discutie. El va va spune ca sunt multe elemente de luat in considerare, ca de exemplu:

- contributia lunara: cu cat depuneti mai mult, cu atata se aduna mai mult;

- timpul cat contribuiti: cu cat depuneti mai mult timp, cu atata se aduna mai mult;

- eficienta investitiilor facute cu banii dvs.: cu cat au fost investiti banii mai profitabil, cu atata va creste fondul dvs.

...si toate acestea "nu se cunosc inca". Nu va lasati, cereti un calcul estimativ, dupa modelul unei "simulari" facute la o banca in momentul in care cereti un credit si vreti sa stiti cat veti avea de platit.

La a doua intrebare raspunsul poate sa fie la fel de evaziv, dar nu pentru ca nu se cunoaste, ci pentru ca... poate este mai bine sa nu stiti si, mai ales, sa nu faceti comparatii.

La a treia intrebare trebuie sa stiti ca riscul de a pierde banii nu exista; legea interzice administratorului fondului de pensii privat sa faca investitii riscante, iar, pe de alta parte, exista un fond de garantare baneasca a banilor depusi intr-un fond de pensii, in mod similar cu fondul de garantare a depozitelor facute la o banca. Legea mai prevede ca fondul este supravegheat de comisia de profil, care poate chiar sa anuleze autorizatia, daca administrarea devine ineficienta. Toate acestea tin insa sub conditia aplicarii legii, fara concesii.