De la inceputul anului trecut, romanii care calatoresc in statele Uniunii Europene beneficiaza de aceleasi drepturi medicale cu locuitorii statelor respective. Pentru acest lucru, bihorenii trebuie sa ceara Casei de Asigurari de Sanatate Bihor eliberarea Cardului European de Asigurat. In acest an, in locul cardurilor se elibereaza certificate de inlocuire. In acest an peste 6.000 de bihoreni si-au depus cerere pentru obtinerea certificatului de inlocuire a cardului.
Cardul european pentru asigurari de sanatate a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, si are o valabilitate de sase luni de la data emiterii. Dupa ce expira perioada de valabilitate, se poate elibera un alt card, care are aceeasi valabilitate. Cardul european este documentul care confera titularului asigurat dreptul la prestatii medicale necesare in cadrul unei sederi temporare intr-un stat-membru al Uniunii Europene. Acesta nu acopera situatia in care asiguratul se deplaseaza intr-un stat-membru al Uniunii Europene in vederea beneficierii de tratament medical.
Cardul European de Asigurat a fost prima reglementare intrata in vigoare in sistemul sanitar odata cu modificarea statutului Romaniei in cadrul Uniunii Europene. Certificatul de inlocuire a Cardului European este gratuit si este emis de casele de asigurari de sanatate, in cazul bihorenilor Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Bihor. Este o facilitate pusa la dispozitia asiguratilor din Romania prin intermediul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), in conformitate cu directivele Comisiei Europene. Acesta nu acopera tratamentul in strainatate pentru afectiunile care au existat inainte de a incepe o calatorie, ci numai problemele de sanatate care apar in timpul sejurului si pun in pericol sanatatea persoanei. Tratamentul in caz de necesitate se face in conditiile generale stabilite de sistemul public de asigurari de sanatate din tara respectiva. Aceasta inseamna ca unele tratamente care sunt gratuite in Romania ar putea fi doar compensate partial in statul in care apare problema de sanatate, sau invers. In acelasi fel, cetatenii statelor comunitare care au Card European de Asigurari vor beneficia de tratamente in aceleasi conditii ca asiguratii romani, pe tot parcursul calatoriei in Romania. Ceea ce este mai important este faptul ca poate fi obtinut doar de romanii care au achitate, la zi, contributiile la sistemul public de asigurari de sanatate. Pentru incheierea unei asigurari medicale private pentru calatorii in strainatate nu este impusa o astfel de conditie.
Pasii care trebuie urmati pentru a obtine un certificat
Toti romanii, inclusiv bihorenii, pot obtine certificatul de inlocuire a Cardului European de Asigurat gratuit. Are aceleasi dimensiuni ca o foaie A4 si contine o serie de date despre posesor, numele, prenumele, numarul personal de identificare si despre institutia emitenta, data expirarii, fara sa cuprinda informatii medicale. Atat cardul, cat si certificatul sunt documente prevazute de Regulamentul European numarul 1408 din 1971, iar Romania, aderand din 2007 la Uniunea Europeana, are obligatia sa le respecte. "Cardul European de Sanatate este substituit anul acesta cu certificatul de inlocuire. Nu se emit carduri pentru ca nu s-a prezentat nicio firma la licitatia pentru elaborarea cardurilor", a precizat Oana Giurca, purtatorul de cuvant al CAS Bihor. Certificatul de inlocuire poate fi obtinut pe baza unei cereri tipizate de catre toti asiguratii din Romania care doresc sa calatoreasca intr-una dintre tarile-membre UE. In cazul bihorenilor, cererea tipizata trebuie sa fie completata la sediul CAS Bihor. Bihorenii trebuie sa se prezinte cu o copie dupa buletinul sau cartea de identitate si cu dovada ca sunt asigurati, adica, adeverinta de salariat, talonul de pensie sau alt act specific. In cazul minorilor sub 14 ani, in locul copiei dupa cartea de identitate se depune o copie dupa certificatul de nastere. Daca solicitantul doreste sa-i fie trimis prin posta certificatul de inlocuire, va fi primit la adresa specificata in cerere, in termen de sapte zile lucratoare de la solicitare. Certificatele solicitate in regim de urgenta sunt emise in maximum 30 de minute. In mod normal un certificat este obtinut in 24 de ore. In cazul in care asiguratul pierde certificatul in Romania, poate solicita eliberarea unuia nou. Daca disparitia acestuia survine in timpul sejurului in strainatate, asiguratul poate sa ceara casei de asigurari de sanatate emitente, direct sau prin intermediul sistemului public de asigurari de sanatate din statul respectiv, un certificat de inlocuire a cardului. Totodata, daca asiguratul are deja un card, dar a carui valabilitate de sase luni inceteaza in timpul unei calatorii in strainatate, poate solicita, in avans, eliberarea unui nou card, in prelungirea primului.
Bataie pe carduri = certificate de inlocuire
"Incepand cu 3 ianuarie 2007, CAS Bihor a inceput activitatea de preluare a cererilor pentru obtinerea Cardului European de Asigurat. In perioada 1 ianuarie-31 iulie 2008 s-au emis 6.318 certificate inlocuitoare ale cardului european de asigurat catre asiguratii bihoreni. Zilnic avem intre 50 si 100 de cereri de eliberare a certificatului de inlocuire a cardului european. Un motiv este faptul ca cei care si-au facut acest card acum expira, iar al doilea este ca tot mai multi romani ies din tara, fiind perioada de concediu. Avand in vedere faptul ca un anumit numar de asigurati, care si-au depus cererile pentru obtinerea cardului, nu au intrat in posesia acestora prin intermediul firmei de curierat, in decurs de sapte zile lucratoare, aceste carduri au fost predate, ulterior, la sediul CAS Bihor. Cererile pentru eliberarea certificatului de inlocuire a cardului european de sanatate pot fi depuse la sediul CAS Oradea, zilnic, de luni pana vineri. De la inceputul derularii activitatii de preluare a cererilor, o parte a solicitantilor s-au confruntat cu problema validarii calitatii de asigurat. Prin urmare atentionam agentii economici sa achite contributia de asigurari sociale de sanatate, avand in vedere ca dovada platii este necesara angajatilor pentru a beneficia de pachetul de servicii medicale de baza, atat in tara, cat si la eliberarea Cardului European. Totodata, angajatorii care au depus declaratiile cu evidenta nominala a asiguratilor, anterior virarii fondului, trebuie sa aduca declaratiile rectificate pentru a se dovedi calitatea de asigurat", a precizat Oana Giurca, purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate Bihor.