Desi se comporta precum un imprumut, cardul de credit pare sa prinda teren in fata cardului de debit cu care practic se pot face aceleasi operatiuni bancare ca si cu primul produs bancar.

Plati catre comercianti, extragere de numerar, valabilitate si in strainatate. Acestea sunt cateva dintre operatiunile bancare pe care le pot face atat posesorii cardurilor de credit cat si cei care au carduri de debit. Mai mult, unele dintre ele sunt chiar mai avantajoase cu cardul de debit. Cu toate acestea, bancile au "bombardat" clientii cu zeci de oferte prin care si-au promovat cardurile de credit, iar cele de debit au ramas in urma.

Avantaje si dezavantaje

Pentru a pune in balanta utilitatea celor doua produse bancare, vom scoate in evidenta care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui dintre cele doua carduri. Astfel, una dintre cele mai frecvente operatiuni bancare cu cardul este plata catre comerciant. Daca aceasta operatiune se face cu cardul de debit atunci lucrurile sunt simple. Tranzactia se face, in limita sumei existente pe card, fara sa fie nevoie de returnarea banilor. Daca tranzactia a fost facuta cu cardul de credit, atunci clientul este obligat ca intr-o perioada de gratie, care difera in functie de banca, sa returneze banii consumati. In cazul in care se depaseste perioada de gratie atunci banca percepe si un comision. Situatia se complica in cazul extragerii banilor de la bancomat. In timp ce la cardul de debit se percepe comision doar pentru verificarea contului si chitanta, la cardul de credit pentru fiecare retragere de numerar se percepe si un comision de maxim 2%, in functie de tipul cardului si banca.

Pe de alta parte, unul dintre avantajele cardului de credit este ca atunci cand acesta este furat si sunt consumati bani de pe el, clientul nu va fi nevoit sa suporte pierderea daca va instiinta banca de acest lucru.

Oferte

Chiar daca se intrec in oferte privind cardurile de credit, fiecare banca are si cel putin doua sau trei oferte de carduri de debit. Dintre acestea amintim cardul Taifun de la Bancpost. Acest produs bancar este emis in sistem MasterCard International, cu acceptare pe teritoriul Romaniei si in strainatate si are o larga utilizare atat la terminalele electronice, cat si la cele mecanice care afiseaza sigla MasterCard.

BRD are "VISA Electron" care este un card de debit destinat platilor si retragerilor de numerar exclusiv pe teritoriul Romaniei. ING Bank are "Visa Gold" lei si dolari. Detinatorii de carduri Visa Gold au la dispozitie facilitatea unui descoperit de cont. Nu exista suma minima pentru deschiderea contului de card, insa pentru a deveni client al ING Bank este necesara deschiderea unui cont cu minim 10.000 USD.