Producerea de energie electrica pe baza de carbune devine prioritara in Europa, tarile din UE schimbandu-si complet optica de acum cinci ani, cand se mergea pe inchiderea minelor si a termocentralelor. Patrick Mazeau, secretar general al Federatiei Europene Mine Chimie Energie (EMCEF), a prezentat noua politica europeana in domeniu in cadrul unui simpozion organizat marti, 15 noiembrie, la Ranca.

Patrick Mazeau este considerat unul dintre cei mai mari specialisti din Europa in domeniul politicilor energetice. Acesta a fost invitatul de onoare la Simpozionul cu tema „Liberalizarea pietei de energie electrica, implicatii sociale si economice“, organizat la Ranca de Centrala Nationala Miniera. Au participat directorii din minerit si energie din zona Olteniei, lideri de sindicat, autoritati locale. Ministerul Economiei si Comertului si-a prezentat strategiile in domeniu prin secretarii de stat Darius Mesca (energie) si Ionel Mantog (resurse minerale).

Doua miliarde de euro pentru modernizari

Nu numai in Romania s-au facut in ultimii ani disponibilizari masive in minerit, ci si in tari ca Germania, Polonia sau Franta, aceasta din urma inchizand toate exploatarile miniere. Patrick Mazeau spune insa ca in tarile UE s-a format un puternic curent impotriva energiei nucleare, mai ales ca urmare a deseurilor care sunt extrem de periculoase, iar scumpirea petrolului descurajeaza si folosirea acestei surse. „Multi se gandesc acum sa redeschida exploatari miniere care pareau nerentabile“, a spus Mazeau.

Si la carbune se renuntase tot din cauza poluarii, mai precis a emisiilor de bioxid de sulf rezultate din arderea acestuia, dar intre timp s-au descoperit tehnologii moderne de desulfurare. Normele de mediu europene impun si celor patru termocentrale din Oltenia realizarea acestor instalatii de desulfurare pana cel mai tarziu in 2012, ceea ce inseamna o investitie de peste 1,1 miliarde de euro, la care se adauga investitii in modernizari de inca un miliard de euro. Complexul Energetic Turceni a accesat o linie de credit de 200 de milioane de dolari cu care a inceput aceste modernizari. Daca nu se vor gasi noi surse de finantare, probabil ca privatizarea va ramane singura solutie pentru ca termocentralele sa functioneze si din 2012.

UE nu impune privatizarea companiilor energetice

„Uniunea Europeana nu impune privatizarea companiilor energetice, fiecare stat fiind liber sa-si stabileasca propria politica in acest domeniu. Ceea ce conteaza este liberalizarea pietei de energie, iar companiile de profil sa intre intr-o concurenta reala, fara sa fie subventionate, si cu respectarea normelor de mediu impuse de UE“. Acesta este in esenta mesajul transmis de Patrick Mazeau, secretarul general al EMCEF, in cadrul simpozionului de la Ranca.

Cel putin la nivel declarativ, opinia acestuia este in concordanta cu politica Guvernului Romaniei. Secretarul de stat al Ministerului Economiei si Comertului pe probleme de energie, Darius Mesca, a declarat ca guvernul lucreaza de cateva zile la o strategie in domeniu, care va fi finalizata spre sfarsitul anului. „In cadrul acestei strategii pornim de la premisa ca avem nevoie de companii puternice, care sa faca fata pe piata europeana a energiei electrice. Privatizarea nu este un scop in sine, dar va fi o componenta a acestei strategii“, a declarat secretarul de stat Mesca.

Acesta a precizat ca masura constituirii unor noi companii energetice in Oltenia, prin reorganizarea celor existente in prezent, va fi luata numai in masura in care calculele economice o vor impune.

„Nu excludem posibilitatea infiintarii Complexului Energetic Oltenia, dar este numai una din variantele pe care le luam in calcul. Decizia depinde numai de calcule de eficienta economica, nu de alte interese“, a precizat Darius Mesca.

Mesca a refuzat sa spuna ce alte variante are MEC in vedere pentru sistemul termoenergetic din Oltenia, afirmand ca doreste sa evite speculatiile care s-ar face pe aceasta tema. „Vom finaliza strategia in cateva saptamani si vom prezenta atunci solutia aleasa“, a declarat Mesca.

Tarile UE depind de importul de energie,

Tarile Uniunii Europene sunt in prezent dependente in proportie de 55% de importul de energie electrica. Dependenta va ajunge la 70% in perspectiva anului 2020, a spus Patrick Mazeau, secretarul general al EMCEF. Romania are o capacitate de productie dubla fata de consum si poate deveni un important exportator de energie, daca isi dezvolta retelele de transport.

Carbunele si petrolul, in curs de epuizare

Europa mai are rezerve cunoscute de petrol pentru 40 de ani, de gaz metan pentru 60 de ani si de carbune pentru 120 de ani. Acestea va trebui treptat inlocuite cu alte surse de energie (hidro, eoliana, solara). Romania s-a angajat ca, pana in 2010, ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile de energie in consumul total brut sa fie de 33%, obiectiv mai mult decat indraznet.