O afacere care miroase de la o posta a jecmaneala in stil mare continua sa faca prozeliti printre galateni. Desi au vazut la stiri ca in alte orase piramida s-a prabusit peste cei care o sustineau, "delfinii" proaspat unsi o tin una si buna in fata politistilor. E treaba lor ce fac cu banii atita timp cit ii dau de bunavoie. Asa se face ca microbuzele doldora de aspiranti continua sa plece din oras catre locatiile "conspirative" stiute de toata lumea, iar galatenii pot vedea inca pe terase, racolind nestingheriti, barbati imbracati de gala cu delfinul la rever.

"Delphin International", jocul piramidal aparut de aproape 5 ani in Romania si de vreo trei in Galati, continua sa-si intinda tentaculele in orasul de la Dunare, desi escrocheria a explodat cu zgomot in Timisoara, Arad sau Iasi. Afacerea, bazata pe credulitate, rabufniri de entuziasm si speranta, ajunge insa sa esueze, de cele mai multe ori, lamentabil, lasind in urma disperare, umilinta si, ce-i mai grav, neincredere in familie, prieteni si societate. Un mecanism atroce in maruntaiele caruia am incercat sa patrundem apelind la psihologi, aspiranti esuati la inceputul drumului si la politistii care ancheteaza cazul.

"N-o sa mi se intimple mie"

Este logica imbatabila la care recurge orice galatean care s-a lasat convins sa faca primii pasi intr-o afacere despre care a auzit peste tot ca nu produce decit falimente pe banda rulanta. Psihologul Doina Patrascu este de parere ca modul de racolare gindit de initiatorii "Delphin International" speculeaza un fond emotional zdruncinat al individului dominat de dezamagirea acumulata prin esecuri succesive. "E propice mediul nostru social pentru asa ceva. Sint toate aceste frustrari acumulate, disperarea pe care o are romanul intr-o situatie-limita, dupa ce, stiu eu, Primaria a refuzat sa-i dea casa sau a ramas fara serviciu si nu reuseste deloc sa se angajeze. In momentul in care asteptarile ii sint inselate, iar increderea in comunitate este grav afectata, vine un om si-i promite. Speranta moare ultima, totusi. Se agata de sansa asta ca de ultima solutie. Rationamentul lor este: 'Eu cumpar cartea asta, dau multi bani pe ea, dar ma scoate din marasm'. Bineinteles, mai este vorba si de faptul ca racolatorii sint foarte bine pregatiti pentru aceasta dominare a persoanelor cu care intra in contact. Stiu foarte bine sa le atite orgoliul, sa le adoarma banuielile", sustine Doina Patrascu. Iar povestile, parca trase la indigo, ale oamenilor, care la un moment dat au crezut in sansa numita "Delphin", ii dau dreptate. De multe ori singurele diferente sint virsta, ocupatia si statutul social. "Lucram pe vremea aceea la o firma de taximetrie, unde cistigam modest si, ca orice tinar, visam la o implinire economica mai buna si mai rapida. Intr-una din zilele lui octombrie 2005 am fost abordat de un vecin, de la mine din bloc, care m-a intrebat daca sint multumit de actualul meu loc de munca si daca n-as dori sa cistig mai mult lucrind pentru mine insumi", ne-a povestit Dorian Ionescu despre modul in care a ajuns sa fie "petit" pentru ca era sarac.

Cistigi cit ai bate din palme

Este lucrul in care a fost indemnat sa creada Dorian atunci cind s-a pomenit, dupa o calatorie la Medgidia care l-a costat 500.000 de lei vechi, in mijlocul a 350-400 de persoane care aplaudau frenetic. "In momentul acela am intrebat ce se intimpla acolo si pe cine aplauda toata multimea aia. Explicatia a venit din partea racolatorului meu: o bataie din palme, stind pe scaun, echivaleaza cu un euro, doua batai inseamna 2 euro, iar daca te ridici cu picioarele pe scaun o bataie din palme inseamna 5 euro, doua 10 euro si asa mai departe". Dupa aceea a urmat spiciul menit sa-i asigure pe toti ca din acel moment au scapat de grija zilei de miine, ca se numara printre binecuvintatii care pot visa cu sanse la masini de lux, vile cu piscina si croaziere in strainatate. "Cheia" succesului, oferita cu generozitate, era sa-ti dezvolti "propria afacere", fructificind "o sansa unica in viata". Bineinteles, reteta fericirii trebuia protejata de intrusi, asa ca toti au fost pusi sa semneze un contract de confidentialitate care prevedea amenzi in valoare de 10.000 de euro in caz de divulgare a secretului. Apoi o noua runda de aplauze frenetice si ierarhicii afacerii au inceput sa intre in amanunte. Cu "modesta" suma de 2.290 de euro, din care 100 reprezentau pretul cartii in 4 volume "Calea succesului", iar restul costul instruirii, puteai sa incepi un business care sa-ti aduca 30.000 de euro in decurs de zece luni. "Acesti bani urma sa fie impartiti, dupa o schema bine gindita, Delphin-ilor aflati in pozitii superioare, eu devenind abia 'Asistent Aspirant'. Mai departe, pentru ca eu sa ajung in posesia acelui maret venit, trebuia sa racolez si sa bag in afacere cel putin doi viitori 'Aspiranti', mie revenindu-mi o parte din suma investita de ei si devenind, in acel moment, 'Delphin 1' in structura schemei", povesteste Dorian desple planul care trebuia sa-i schimbe viata. Un bon de comanda si o repriza de felicitari furtunoase mai tirziu, Dorian intrase in febra goanei dupa bani. Trebuia sa faca rost de aproape 2.300 de euro si nu avea decit trei zile pentru asta.

Piramida disperarii

Doina Patrascu, psiholog cu state vechi de serviciu, spune ca afacerea piramidala "Delphin" este construita in asa fel incit sa speculeze la maxim momentul psihologic creat artificial. "Exista o motivatie si transformarea in act voluntar a introducerii persoanei in afacere. Se folosesc de momentul psihologic care apare atunci cind aceasta ajunge intr-o sala imensa, cu oameni care aplauda, cu persoane care urca pe scena si spun povestea succesului lor. Pentru ca, daca m-as indeparta de acel loc si as putea discuta cu cineva, s-ar putea sa mi se clatine increderea. Ei au nevoie de o masa grea, nu de puterea de judecata a individului. Acolo e ca o terapie de grup pe o tema aleasa de ei, despre care stii doar ca te va ajuta sa-ti depasesti conditia. Practic, de la entuziasm si opulenta, treci sa semnezi o hirtie", ne explica Doina Patrascu modul in care ii sugestioneaza delfinii pe noii racolati. Tragedia incepe insa abia dupa achitarea acelei sume de 2.290 de euro. Odata cumparata cartea, persoana singura sau familia care s-a inglodat in datorii ajunge sa constientizeze, dupa doua-trei tentative esuate de racolare, ca nu e chiar atit de simplu sa urci in schema. "Pe linga faptul ca nu aveai bani, esti presat acum si de problemele de constiinta, pentru ca trebuie sa-i minti si pe altii, si stii ca vine o scadenta si ca trebuie sa-ti platesti datoriile. Poti pierde tot. Adica, pe linga stresul material, apare si stresul emotional, in fata caruia unii cedeaza si aleg sinuciderea. Individul se inchide ca o celula si peste el vin atacuri din toate partile. Sint trei factori care actioneaza. Familia, persoana sau institutia creditoare si membrii sistemului. E drept, forta lor de a-i minti pe altii vine tocmai din aceasta disperare. Eu cred ca in afara de cei din virf, care au stiut sa-si puna oamenii sa lucreze pentru ei, toti sint victime. Si mi se pare chiar mai trist, decit faptul ca ne inseala pe noi, acela ca se inseala pe ei insisi", afirma Doina Patrascu, care considera ca singurii care ar trebui acuzati pentru escrocheria "Delphin" sint initiatorii jocului piramidal, care au stiut de la bun inceput ce fac.

Chinul autodenuntului

Odata ce ai ajuns intr-o asemenea stare emotionala, crede Doina Patrascu, iti vine foarte greu sa recunosti faptul ca ai dat gres si refuzi sa faci pasul despre care toti iti spun ca este logic: sa te duci la Politie. Criza de incredere in comunitate se accentueaza si mai mult, extinzindu-se si asupra institutiilor statului. Este unul dintre factorii care au facut ca reclamatiile de la delfinii esuati, depuse la Inspectoratul Judetean de Politie (IJP) Galati, sa poata fi numarate pe degetele de la o singura mina. Mai mult, atunci cind sint abordati de Politie, "delfinii" care inca "inoata" in sistem se prevaleaza de faptul ca au dat banii pe carte in urma unui "acord de vointa" si insista sa fie lasati sa-si dezvolte afacerea. Multi dintre ei nici macar nu stiu ca este o infractiune sa propui unei persoane sa se inscrie pe o lista, facind-o sa spere la cistiguri financiare rezultate din progresia geometrica a numarului de persoane recrutate, dupa cum prevede Ordonanta nr. 99/2000. Ca sa fie acuzati trebuie sa-i reclame cineva. Este chiar motivul pentru care membrii Serviciului de Investigare Fraude din Cadrul IJP Galati le aduc la cunostinta galatenilor atrasi in mrejele afacerii de "delfinii" mai vechi ca se pot prevala de aceste prevederi legale pentru a-si reclama racolatorii. Mai ales ca nu toti ajung sa se opreasca la timp, asa cum s-a intimplat cu Dorian Ionescu care, in ciuda presiunilor, a considerat ca investitia nu merita. Politia face deocamdata cercetari in acest dosar foarte voluminos, urmind ca la finalizarea lor acestea sa fie inaintate catre Parchet. Insa, atita timp cit mai exista incredere intr-un sistem corupt si oamenii se tem sa-si asume esecul pentru ca vinovatii sa poata plati, caracatita va continua sa "pescuiasca" victime dupa bunul sau plac.