Slatinenii s-au resemnat de cand sistemul centralizat de incalzire a fost distrus, iar intre timp si-au gasit si solutii de incalzire a apartamentelor. In celelalte orase din judetul Olt care au inca sistem centralizat de incalzire apar probleme in fiecare iarna. Autoritatile si-au pus problema, in primul rand, a incalzirii institutiilor scolare si a celor de sanatate. Populatia, in schimb, nu beneficiaza de agent termic decat la Caracal, unde centrala orasului a fost pornita joia trecuta, pentru toti abonatii. Viceprimarul municipiului, Marian Magnea, a declarat ca, din totalul de 7.300 de proprietari de apartamente, doar 656 au solicitat debransarea, montandu-si centrale termice individuale. Intre timp, municipalitatea a semnat cu aproximativ 5.000 de abonati acorduri ca raman in sistemul orasului. Sunt si exceptii, cateva unitati scolare in care incalzirea se face cu combustibil solid. "Problemele noastre incep prin februarie, cand se incalzeste vremea. Acum toata lumea isi plateste caldura, e totul bine, dar din primavara incepem sa tragem de datornici", a declarat viceprimarul. La IGO Caracal, societatea care furnizeaza utilitatile in oras, populatia inregistreaza o datorie de 39 de miliarde, din care 11 miliarde sunt datorii la caldura, din iarna trecuta. Pentru o datorie de 20 de miliarde la Distrigaz, IGO Caracal a fost debransata de la reteaua de gaze, facturile fiind platite, in cele din urma, dupa primirea unui ajutor guvernamental de 14 miliarde si alocarea de la bugetul local, pentru acest scop, a altor sase miliarde de lei vechi.
1.980.000 de lei vechi pe gigacalorie la Corabia
In Bals si Corabia, singurele orase in care mai functioneaza retea de termoficare, abonatii casnici nu se inghesuie sa solicite caldura. Balsul, care are centrale termice de cartier, a ramas cu cel mult 1.000 de abonati bransati, din 4.500 de apartamente la care se furniza agent termic in urma cu cativa ani. De saptamana trecuta, conform declaratiilor primarului Vitalie Stanciu, in Bals a inceput furnizarea caldurii la institutiile de invatamant si la spital. Pretul gigacaloriei a ramas cel de anul trecut, 1.435.000 de lei vechi.
Nici Corabia nu sta mai bine la numarul de abonati. Au mai ramas cateva sute, din 2.300. TERMOCOR Corabia practica, de altfel, cel mai mare pret din judet la gigacalorie: 1.980.000 de lei vechi. Mare parte din unitatile scolare au gasit propriile solutii pentru incalzire, cetatenii si-au montat si ei sobe, insa administratia locala nu renunta la reteaua centralizata, cu toate ca produce caldura la preturi exorbitante, din cauza numarului mic de consumatori. Primarul Stefan Parlea a declarat ca, din contra, se va investi in modernizarea centralei. Pentru moment ramane insa prioritara aprovizionarea cu combustibil, un demers dificil, "pentru ca nu-ti da nimeni fara bani", a mai spus Parlea.