CAPITAL: Problema Antenelor nu este doar sediul, ci una mult mai grava care poate duce, in cel mai rau scenariu, la insolventa
Grivco SA si TV Antena 1 SA au imprumutat prin doua credite, luate in 2008, 46 milioane euro pentru care au fost gajate terenuri si cladiri, cele mai valoroase fiind sediul Grivco - acelasi cu al Antena TV Group SA - si cel al Antena 3 SA. Confiscarea lor de catre stat pune institutia creditoare in situatia de a cere alte bunuri drept gajuri. In lipsa unor ipoteci indestulatoare, banca va lua noi masuri, cea mai drastica putand fi introducerea unei cereri de insolventa. In acelasi timp, asocierea posturilor tv cu infractiuni financiare grave i-ar putea determina pe publicitari sa nu mai incheie noi contracte.
Situatia financiara a grupului de media patronat de familia Voiculescu, din care fac parte, in principal, Antena1, Antena3, Euforia TV, Antena Stars, operate printr-un grup de firme - cele mai mari fiind Antena TV Group SA, Antena 3 SA -, ar putea fi grav afectata nu doar de confiscarea sediilor de catre stat, ci mai ales de obligatia de a aduce noi garantii pentru creditele luate in urma cu sase ani. Imprumutatii sunt companiile Grivco SA si TV Antena 1 SA. Aceasta din urma a fost radiata acum patru ani, conform datelor Ministerului de Finante.
In acest context, banca va face toate demersurile pentru a-si recupera sumele imprumutate. Procedurile depind de clauzele contractuale specifice si de reglementarile generale ale bancii, daca nu exista prevederi exprese pentru astfel de situatii in contract. In cel mai negru scenariu, ultima masura pe care ar putea-o lua banca ar fi cererea de intrare in insolventa.
"Trecerea imobilelor in proprietatea statului inseamna anularea ipotecilor. Daca exista supragarantii, in baza fidejusiunilor, cum ar fi asigurare de neplata creditului, bilete la ordin emise de companii sau persoane fizice, scrisoare de garantie etc, banca le va putea executa. Insa daca nu exista sau nu sunt indestulatoare, atunci va incerca sa execute debitorii, inclusiv persoanele fizice implicate - pentru ca trebuie spus ca, in astfel de situatii membrii majoritari ai AGA semneaza alaturi de persoanele juridice care iau creditul. Daca banca va fi in pana de optiuni va ajunge sa puna presiune si prin cererea de intrare in insolventa", explica avocatul si practicianul in insolventa Dumitru Dobrev.
"Statul are un drept primordial. Chiar daca bunurile imobile, cladiri si terenuri, erau puse gaj, statul are voie sa le confiste, iar banca, desi este creditor, nu se poate opune. In aceste conditii banca poate cere alte garantii. In cazul in care nu exista suficiente garantii care sa acopere suma, poate sa declare creditul exigibil, apoi restant. In caz extrem poate ajunge credit neperformant care sa fie restructurat. In acest caz, ultima masura pe care o poate lua banca este cererea de intrare in insolventa a debitorului, dar, de regula, nu are interes sa se ajunga pana acolo, ci sa-si recupereze imprumuturile acordate", arata Dragos Cabat, Managing Partner Risco, fost bancher.
Expertii spun ca interesul bancii este sa recupereze suma, iar varianta insolventei este ultima luata in calcul. Totusi, consultantul financiar Valentin Ionescu spune ca institutia de credit trebuie sa solicite, intai de toate, alte garantii reale, insemnand bunuri imobile. Ulterior, se trece la cererea unor garantii mobiliare. Apoi, vor fi analizati indicatorii financiare in baza carora se va constata daca firma este solvabila.
"Exista varianta rezilierii contractului de credit daca debitorul nu a folosit toata suma si a rambursat transele pe care le-a tras. De asemenea, poate fi inchis creditul platind sumele trase, accesoriile si comisionul de reziliere", afirma Valentin Ionescu. Daca nu exista resursele financiare necesare, se face o analiza de rentabilitate si solvabilitate. "In urma analizei indicatorilor financiari, se poate cere intrarea in insolventa. In mod normal, banca nu ar trebui sa fie interesata de insolventa. Probabil se va ajunge la optimizarea costurilor, de exemplu, prin inchiderea unor canale mai putin rentabile etc", explica acesta.
In opinia sa, problema principala a grupului media va aparea in momentul in care unii clienti vor refuza sa incheie contracte de publicitate. Codul de bune practici al companiilor, in special multinationale, interzice asocierea brand-ului propriu cu nume implicate in infractiuni grave, cum ar fi spalarea de bani sau evaziunea fiscala.
In 2008, in decurs de cateva luni, Grivco SA si TV Antena 1 SA au incheiat doua contracte de credit, unul in valoare de 40 milioane euro si altul de 6 milioane euro cu Raiffeisen Bank. Cele doua companii au calitatea de imprumutati, iar Centrul de Cercetari Aplicative si Investitii (fostul ICA) pe cea de garant ipotecar. Printre bunurile imobile ipotecate se afla, in primul contract, imobilele din str Garlei nr 1B si nr 1D, unde se afla sediul Grivco si al Antena TV Group SA, iar pentru al doilea contract imobilul din str Bucuresti-Ploiesti nr 25-27, unde are sediul postul Antena 3. Sorin Pantis, condamnat in acelasi dosar privind privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), a declarat, in instanta, ca imprumuturile au finantat activitatile media ale familiei Voiculescu.
Potrivit datelor Ministerului de Finante, TV Antena 1 SA este in dizolvare cu lichidare (radiere) din data de 31 decembrie 2010. Grivco SA a avut o cifra de afaceri neta, potrivit aceleasi surse, de 44,11 milioane lei, in 2013, si un profit de 264 mii lei.
La randul lor, Antena TV Group SA a avut o cifra de afaceri de 250 milioane lei anul trecut si un profit de 92 milioane lei, iar Antena 3 SA o cifra de afaceri de 71 milioane lei si un profit de 737 mii lei.