In ciuda secetei si a caniculei care par sa fi pus stapanire pe tara noastra in aceasta vara, Institutul National de Statistica (INS) vine cu vesti bune. Astfel, potrivit unui comunicat al institutiei, activitatea din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si servicii va creste in perioada iunie-august 2007, in raport cu cele trei luni anterioare. Prognozele INS se bazeaza in special pe estimarile exprimate in iunie 2007 de catre managerii societatilor comerciale. Acestea evidentiaza ca, in urmatoarele doua luni, trendul pozitiv se va mentine pentru volumul productiei din industria prelucratoare, pe total si pe grupe de marime a intreprinderilor. Si managerii societatilor comerciale se arata optimisti. Ei estimeaza pentru urmatoarele trei luni din 2007, pe total activitate, o tendinta pozitiva a situatiei economice cu o crestere de 31%.

Angajatii, fideli pe perioada verii

In aceasta perioada nici angajatii nu par a fi dispusi sa isi schimbe locul de munca. Astfel, pe totalul industriei prelucratoare, numarul de salariati va avea in continuare o tendinta de stabilitate, potrivit a 73% din opiniile exprimate. Nu la fel de imbucuratoare sunt vestile in ceea ce priveste mentinerea preturilor. Potrivit aceluiasi comunicat, preturile produselor industriale vor inregistra o crestere, aproximativ de aceeasi intensitate cu estimarea din luna anterioara, respectiv o crestere cu 11%. Conform estimarilor din iunie 2007, se va inregistra in continuare in activitatea de constructii o tendinta ascendenta a volumului productiei , cu 48%, corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi, cu un plus de 41%.
Referitor la numarul de salariati, se preconizeaza, de asemenea, o tendinta de crestere cu 25%, atat pe ansamblul sectorului, cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Vestile bune in privinta cresterii preturilor vin din sectorul constructiilor. Cresterea preturilor lucrarilor de constructii va urca cu doar 28% fata de o crestere cu 36%, prognozata in iunie. (Andreea Stefan)