Agricultura si cei care o profeseaza sunt doua dintre elementele care au mare nevoie de ajutor in aceste momente, mai ales dupa ce am aderat in Uniunea Europeana. Astfel, Patronatul Interprinderilor Mici si Mijlocii Constanta, in parteneriat cu Institutia Prefectului Constanta si Institutia Prefectului Tulcea, alaturi de Agentia pentru Dezvoltare Economica, Regionala si Investitii din orasul Dobrici - Bulgaria, au infiintat in aceasta perioada doua proiecte pentru fermierii dobrogeni, "We are consumers" si "Eurofarmers for Euro Market".

In cadrul acestor proiecte, in data 16 - 21 iulie a.c va fi lansata "Saptamana fermierilor dobrogeni", tradusa printr-o campanie de sustinere si promovare a programelor de interes pentru gospodarii satelor dobrogene. Scopul urmarit este acela de a ridica nivelul de pregatire al fermierilor, prin organizarea unor cursuri, seminarii si work-shopuri "in curtea fermierului". Aceasta campanie se va incheia cu o a doua campanie intitulata "Targul de lactate dobrogene pentru piata europeana", care se va desfasura in perioada 20 - 21 iulie a.c. la cetatea Histria. Acest targ reprezinta o activitate simbol in cadrul proiectului "Eurofarmers for Euro Market" si consta in expunerea de produse lactate cu scopul promovarii traditiei dobrogene. De asemenea, in cadrul "Eurofarmers for Euro Market" se va desfasura un concurs al calitatii, pentru fiecare categorie de produs. Castigatorii vor beneficia de premii substantiale, proiectul fiind finantat de Uniunea Europeana prin fondul Europa. Potrivit presedintelui Patronatului Interprinderilor Mici si Mijlocii (PIMM), Iulian Groposila, "grupul tinta pentru aceasta campanie va fi reprezentat de 30 de fermieri dobrogeni, crescatori de oi, vaci si capre cu un efectiv de animale egal sau mai mare de 100 de capete".

Parteneriat intre Agentia pentru Dezvoltare Economica din orasul Dobrici si PIMM Constanta

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana determina concentrarea eforturilor in sensul pregatirii de a face fata aplicarii normelor, standardelor si cerintelor europene in toate domeniiile de activitate. Groposila a mai precizat faptul ca "Pregatirile pentru aderare nu presupun insa numai armonizarea legislatiei romanesti cu acquis-ul comunitar, ci mai ales capacitatea de a-l aplica si de a-l pune in vigoare. Simpla adoptare nu este si suficienta, deoarece o schimbare nu se poate institutionaliza doar prin legiferare", a mai spus Iulian Groposila, presedintele PIMM. Atat fermierii dobrogeni, cat si proiectele acestora, au parte de o colaborare transfrontaliera. Proiectul "We are consumers" a demarat prin programul "Colaborare Transfrontaliera Bulgaria-Romania". Aplicantul proiectului este Agentia pentru Dezvoltare Economica, Regionala si Investitii din orasul Dobrici - Bulgaria, in parteneriat cu Patronatul Interprinderilor Mici si Mijlocii Constanta, avand ca partener si asociat Camera de Comert si Industrie, Dobrici.