Dintr-o greseala a bancilor, persoanele care au deja un credit s-au trezit datoare cu "imensa" suma de un leu si sapte ani au interdictii la împrumuturi. Numarul rau-platnicilor debitori cu sume derizorii este pastrat în mare secret de Biroul de Credit, care refuza sa dea publicitatii asemenea informatii.Sansele multor doljeni de a se mai împrumuta la diverse banci au fost spulberate de unele unitati bancare la care acestia au contractat deja credite. Din erori "accidentale", mai multe banci din Craiova au furnizat Biroului de Credit datornici cu sume modice de la 0,7-0,8 lei, pâna la unu-cinci lei. Persoanele astfel intrate în evidenta Biroului de Credit nu mai au dreptul sa se împrumute la unitati bancare timp de sapte ani. Legislatia este astfel conceputa încât pentru orice leut pe care nu l-ai platit la timp bancii, si nu din vina ta, esti inclus automat în lista neagra de rau-platnici a Biroului de Credit si nimeni nu te poate scoate de acolo.Cu ce drept poate decide arbitrar o banca soarta unui client de a se mai împrumuta? Nici un act normativ si nici normele Bancii Nationale a României (BNR) nu faceau referire, pâna anul acesta, la astfel de lucruri. Odata ce te-ai trezit intrat peste noapte în evidentele Biroului de Credit, chiar daca poti dovedi ca ai platit absolult toate ratele la credit în termen, nu mai poti face mare lucru. Poti doar sa apelezi Oficiul pentru Protectia Consumatorului si sa reclami banca neglijenta, dar craiovenii nu au facut uz de acest drept legal. "Pâna acum nici o persoana nu ne-a reclamat ca ar fi fost nedreptatita de o banca în modul acesta", a afirmat directoarea Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Dolj, Elena Costea. Neoficial, mai multe banci din Craiova au recunoscut ca au astfel de cazuri de datornici cu sume mici, dar, oficial, subiectul este tabu. 
Diferente de dobânzi  Cele mai multe cazuri în care clientii au aparut cu restante modice la banci sunt din cauza diferentelor de dobânzi necomunicate în timp util persoanei debitoare. Mai exact, se majoreaza dobânda, banca nu informeaza clientul care îsi achita ratele lunare la timp, dar luna urmatoare este introdus automat în Biroul de Credit din vina bancii. Apoi, daca mai doresti un credit, esti constrâns sa te împrumuti tot de la banca respectiva. Asa a patit o craioveanca, de 32 de ani. "Am avut o descoperire de card la care am platit la timp ce aveam de achitat. Apoi am mers sa fac un credit la alta banca si mi s-a spus ca nu mai pot contracta altul pentru ca figurez la Biroul de Credit, cu suma de trei lei. Nu mi-a venit sa cred ca mi se poate întâmpla asa ceva. Am cerut explicatii bancii si am primit scuzele lor pentru ca au majorat dobânda si nu m-au anuntat la timp, dar tot nu ma pot scoate de la Biroul de Credit", a spus aceasta. Majoritatea bancilor sustineau ca o pot împrumuta doar daca unitatea respectiva la care avea datoria de trei lei îsi asuma în scris greseala. "Banca însa nu a vrut sa îmi elibereze o astfel de hârtie în care sa-si recunoasca eroarea, dar mi s-a comunicat ca pot lua credit tot de la ei", a afirmat craioveanca. 
Biroul de Credit
acopera erorile bancilor Desi a fost înfiintat cu rolul de a elimina rau-platnicii din sistem, Biroul de Credit de la Bucuresti acopera erorile bancilor în legatura cu micii debitori. GdS a solicitat, în repetate rânduri, institutiei sa precizeze câti doljeni figureaza în evidente cu restante de câtiva lei, dar ne-am lovit de refuzul categoric al conducerii acesteia. "Nu va furnizez asemenea date, pentru ca nu vreau eu. Nu am dat nici unui ziar asemenea informatii. Tot ce este public gasiti la BNR", a precizat directorul Biroului de Credit, Serban Marian Epure. De altfel, pare un lucru normal ca Biroul de Credit sa acopere greselile unitatilor bancare, pentru ca entitatea despre care vorbim este o societate pe actiuni, constituita prin asocierea a 25 de banci comerciale din România. Potrivit datelor publicate pe internet, Consiliul de Administratie al Biroului de Credit este format, aproape exclusiv, din directori si presedinti ai bancilor care au constituit Biroul si pentru care functioneaza acesta.Adio, greseli bancare!
De curând, legislatia este în favoarea clientului. Bancile sunt obligate sa anunte cu 30 de zile înainte persoanele care ar figura cu anumite restante la credite sau carora li s-au majorat dobânzile. Dupa ce clientul a fost informat, are un termen în care îsi poate achita datoria. "Sunt multe persoane introduse eronat de banci la Biroul de Credit, iar de acum o luna nu se mai poate. Banca trebuie sa anunte în scris clientul si sa-i dea un termen pentru a-si achita datoria. Doar dupa ce clientul a fost informat si nu merge la banca sa-si clarifice situatia sau sa-si achite datoria poate fi inclus în evidentele Biroului de Credit. Daca nu e vina omului, datoria se sterge, daca e vina lui, atunci o plateste", a spus directoarea OJPC Dolj. Elena Costea a mai afirmat ca, în baza legislatiei actuale, bancile pot fi amendate de OJPC cu sume cuprinse între 1.000 si 3.000 de lei, daca nu informeaza corect clientul privind dobânzile practicate si DAE.