Caldura si apa calda se scumpesc. Potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, noul pret al gigacaloriei este de 1.075.000 de lei vechi (107,5 lei noi), ceea ce reprezinta o crestere cu aproape 17% fata de vechiul pret al gigacaloriei aprobat pentru 2004, care era de 896.000 de lei. Aceasta scumpire, propusa de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, va determina implicit si majorarea sumelor facturate pentru intretinerea locuintelor cu minimum 17%.
Proiectul de hotarare de Guvern care stabileste pretul national de referinta pentru energia termica furnizata populatiei prin sisteme centralizate, in scopul incalzirii locuintelor si al prepararii apei calde, a fost avizat favorabil de catre Consiliul Economic si Social (CES).
In nota de fundamentare ce insoteste actul nomativ se precizeaza ca majorarea pretului gigacaloriei se impune ca urmare a angajamentelor asumate de Guvernul Romaniei cu Fondul Monetar International si tinand cont si de faptul ca pretul gazului a fost majorat succesiv. Potrivit facsimilului dupa nota de fundamentare, ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a semnat proiectul de hotarare punand conditia ca acesta sa fie avizat de catre ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu. Cum era de asteptat, ministrul Barbu a avizat favorabil scumpirea gigacaloriei. Tot favorabil au mai semnat ministrul Economiei si Comertului, Ioan - Codrut Seres, ministrul Justitiei, Monica Luiza Macovei, si seful Cancelariei Primului-Ministru, Aleodor - Marian Francu.
Dupa aprobarea sa in sedinta de Guvern si publicarea in “Monitorul Oficial“, noul tarif al gigacaloriei urmeaza sa intre in vigoare si sa ne usureze buzunarele.