Oamenii de afaceri din Oltenia pot procura din Dolj standarde noi de calitate prin centrul Zonal de Informare si Vanzare in domeniul Standardizarii, lansat oficial ieri la Camera de Comert si Industrie "Oltenia" (CCIO).

La ce foloseste standardizarea firmelor doljene? "Avantajele directe ale implementarii unui standard, unui sistem al calitatii compatibil cu al partenerilor de afaceri ridica foarte mult produsele si face schimburile comerciale mai usoare, pentru ca partenerii de afaceri vorbesc aceeasi limba", a spus ieri directorul Directiei Publicatii din Asociatia de Standardizare din Romania (ASRO), Alexandru Greabu, in cadrul unui seminar organizat la CCIO, la care au participat zeci de oameni de afaceri si directori de institutii publice. Dezavantajul este acela ca orice nou certificat de calitate presupune costuri din partea celui care il adopta. Companiile isi fac propriile analize privind standardele adoptate, in functie de costurile pe care le presupun "noutatile in domeniu". Multe firme trebuie sa investeasca in utilaje noi, mai performante decat cele cu care sunt dotate, aspect care, pe perioada crizei, poate fi inabordabil pentru micii intreprinzatori.

Produci la standarde, deci existi!

In special firmele din domeniul productiei trebuie sa se adapteze noilor cerinte de calitate din spatiul intracomunitar, pe o piata concurentiala la care Romania a aderat din 2007. Centrul Zonal ASRO deschis la Craiova ofera consultanta in domeniul standardizarii, iar daca firmele solicita doar informare, atunci nu platesc nimic, dar "daca se aprofundeaza subiectul, atunci costa", spune Greabu. Orice standard care apare in UE trebuie adoptat si in Romania in termen de sase luni, deci firmele trebuie sa-si adapteze produsele la noile standarde care se cer pe piata europeana sau pe cea internationala. Pentru firmele care lucreaza dupa standarde nationale este important faptul ca, daca este adoptat un nou standard european pe domeniul respectiv, atunci cel national este desfiintat. In UE, exista 18.000 de standarde aprobate, iar media anuala in Romania este de 2.000 de standarde noi. Expertul in standardizare, Jeni Toma, le-a comunicat celor interesati ca este foarte important sa produci la standarde ridicate si sa te prezinti la partenerii straini cu un certificat de calitate ridicat. Atunci, partenerul de afaceri strain va sti clar despre ce este vorba si comunicarea va fi mai usoara. ASRO este un organism neguvernamental si de drept privat.