Romanii care obtin venituri din inchiriere de imobile, din alte activitati independente sau din cultivarea florilor si a ciupercilor trebuie sa fie atenti la calendarul fiscal. Taxele si impozitele sint percepute de stat dupa un calendar stabilit de Ministerul Finantelor Publice. Acesta stabileste termenele-limita pina la care contribuabilii persoane fizice sau juridice trebuie sa depuna documentele fiscale si sa faca platile anticipate aferente impozitelor care trebuie platite. Calendarul intocmit de Finante trebuie respectat deoarece depasirea termenelor prevazute atrage dupa sine penalizari si amenzi.
Deoarece Codul Fiscal nu a fost inca adoptat in noua forma, calendarul obligatiilor fiscale pentru companii si cetateni ramine relativ asemanator cu cel de anul trecut. Modificarile principale privesc restringerea numarului de persoane care depun declaratii de venit global si termene noi pentru exercitarea optiunii virarii a 2% din impozitul cuvenit statului. In 2006 ne mai asteptam la modificari, sase luni dupa ce va fi adoptat noul Cod Fiscal.

Pentru persoane fizice
31 ianuarie

Contribuabilii persoane fizice care opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real trebuie sa depuna pina la data de 31 ianuarie 2006 la unitatile fiscale cererea pentru aceasta optiune, care va fi valabila timp de doi ani, a declarat purtatorul de cuvint al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Dorin Tiganas. Aceasta obligatie vizeaza persoanele care obtin venituri din activitati independente, impuse pe baza de norme de venit, din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si in solarii, precum si a arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea, din drepturi de proprietate intelectuala si din cedarea folosintei bunurilor.
Cei care renunta la aceasta optiune, in situatia in care au fost impusi in sistem real timp de doi ani consecutivi, trebuie sa depuna pina la aceeasi data cererea de renuntare.

28 februarie

Contribuabilii care realizeaza venituri din salarii si care doresc sa beneficieze de prevederile legii privind dispunerea destinatiei unei sume reprezentind 2% din impozitul anual trebuie sa preia exemplarul de fisa fiscala pina in ultima zi a lunii februarie 2006 si sa depuna cererea pina la data de 15 mai.

15 martie

Pina la data de 15 martie, asociatiile fara personalitate juridica trebuie sa depuna la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au sediul, prin asociatul desemnat, "Declaratia anuala de venit pentru asociatiile fara personalitate juridica ", care cuprinde venitul net/pierdere realizat pe asociatie, precum si distributia venitului net/pierderii pe fiecare asociat. Tot pina la 15 martie, contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia impozitului pe veniturile din arendare si a veniturilor din activitati agricole, trebuie sa efectueze platile anticipate aferente trimestrului I. 2006.

15 mai

Contribuabilii, persoane fizice romane cu domiciliul in Romania, care au obtinut in anul 2005 venituri atit din Romania cit si din strainatate, trebuie sa depuna pina la data de 15 mai 2006, la unitatile fiscale, declaratiile de venit, iar cei care au realizat in anul 2005 venituri din activitati