Muncile agricole si caldura excesiva au atras dupa sine o scadere a ritmului de depunere a dosarelor de renta viagera. Oficialii Biroului Judetean de Renta Viagera Dolj spun insa ca aceasta situatie se va schimba incepand din toamna.
Aproximativ 440 de persoane au solicitat obtinerea rentei viagere de la inceputul anului si pana in prezent. Dintre dosarele depuse in acest sens, peste 98% sunt deja finalizate, restul fiind inca in lucru. "Din cele 441 de dosare, in 367 (peste 80%), insumand 1.544 de hectare, se solicita renta pentru terenuri arendate. In restul de 74 de dosare, insumand aproximativ 230 de hectare, se solicita renta pentru instrainare de teren", a declarat Remulus Chitu, seful Biroului Judetean de Renta Viagera Dolj. Cu toate ca, in judet, suprafetele instrainate prin arenda sau vanzare, prin Programul Renta Viagera, se ridica la peste 1.770 de hectare de teren agricol, acestea reprezinta mai putin de 1% din suprafata agricola a judetului (aproximativ 480.000 de hectare).
"Muncile agricole din ultima perioada (recoltarea unor culturi si lucrarile de intretinere a altora) si caldura au facut ca ritmul de depunere a dosarelor de renta viagera sa scada. Cred ca numarul dosarelor depuse va incepe sa creasca in luna octombrie, cand o data cu finalizarea lucrarilor de recoltare ne vom confrunta cu un trend ascendent", a spus Chitu. Acesta spune ca e posibil ca ritmul de depunere a dosarelor sa fi scazut si din pricina temperaturilor excesive.
Renta viagera de pe internet se lasa asteptata
Programul national prin care reprezentantii Oficiului National de Renta Viagera Agricola (ONRVA) vor da raspuns on line la dosarele depuse la Biroul Judetean nu a fost inca demarat din pricina faptului ca nu toate Birourile Judetene au fost informatizate pana in prezent. "Cand toate judetele din tara vor avea reteaua de internet constituita, se va da drumul acestui program", a adaugat Remulus Chitu. Potrivit spuselor acestuia, o data cu implementarea acestui program, dosarele incheiate vor fi arhivate si transmise prin internet catre ONRVA, urmand ca raspunsul sa fie primit on line. Avantajul acestei metode este ca dosarele vor beneficia de o mai mare rapiditate in rezolvarea lor.