Iarna blanda, scaderea cotatiei dolarului si a petrolului pe pietele internationale au redus vanzarile de carburanti si, implicit, profitul companiilor petroliere. Potrivit datelor comunicate de companii, profitul operational al OMV s-a diminuat cu 2%, cel al Petrom cu 57%, numai in primul trimestru, iar vanzarile grupului MOL au scazut cu patru procente.

Profitul net al companiei Petrom s-a diminuat cu 57%, la 381 de milioane de lei in primele trei luni ale anului, ca urmare a reducerii pretului petrolului si aprecierii leului, potrivit unui comunicat al companiei. Si profitul operational al grupului austriac OMV, din care face parte Petrom, a scazut cu 2% in primul trimestru. Aceasta, ca urmare a temperaturilor ridicate din timpul iernii, care au determinat reducerea cererii pentru gaze si produse petroliere rafinate, potrivit Agentiei Reuters, citate de Mediafax.
Volumul vanzarilor diviziei de rafinare a OMV a scazut cu 7%, la 5,2 milioane de tone, iar profitul a fost afectat de cotatia redusa a dolarului si de scaderea pretului petrolului Brent.
Cu toate acestea, titlurile OMV s-au apreciat cu peste 13% de la inceputul anului, depasind cresterea de aproape 6% a indicelui bursier austriac ATX
Si cifra de afaceri a Petrom s-a redus cu 12% in primul trimestru, la 2,75 miliarde de lei. Cu patru procente s-au redus si vanzarile MOL in Romania in primul trimestru, pe fondul reducerii numarului de benzinarii cu 19 unitati, in urma vanzarii anul trecut a 30 de statii catre Petrom. Pe de alta parte, volumul mediu al vanzarilor MOL pe statie a crescut cu 11,4% in primul trimestru.

Productie mai mica

Oficialii Petrom explica rezultatele slabe din primul trimestru si prin reducerea productiei. "In primele trei luni ale anului ne-am confruntat cu un mediu mai putin prielnic. Declinul natural al productiei, pe care estimam sa-l stabilizam incepand cu finele acestui an, a influentat de asemenea rezultatele", a declarat directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe. Mai exact, productia totala in Romania a scazut cu 6%, la 17,77 milioane, din cauza declinul natural, a iernii calde, a presiunii scazute din sistemul de transport al gazelor operat de Transgaz si a unor probleme tehnice la zacamintele din nord-vestul tarii.
O alta cauza a rezultatelor slabe mai este si cresterea cheltuielilor. Astfel, "cheltuielile de operare au crescut in 2007 cu 7%, ca urmare a cheltuielilor ridicate prestate de terti, materiile prime, produsele comple-mentare, precum si datorita depre-cierii. Aceste chletuieli au fost insa partial contrabalansate de cheltuielile mai reduse cu utilitatile, ca rezultat al renegocierii contractelor, salariilor care au scazut, ca urmare a reducerii numarului de angajati.

Venituri in dolari si cheltuieli in lei

Petrom explica si pierderea de pe urma cursului valutar. "Veniturile companiei sunt corelate la dolar, in timp ce costurile sunt corelate la leu, asadar efectul negativ este de doua ori mai puternic", potrivit companiei.