Furnizorul de caldura, Regia Autonoma de Termoficare (RATf), le solicita din nou craiovenilor sa incheie conventii individuale pentru furnizarea caldurii. Asta, dupa ce a mai avut incercari esuate de punere in aplicare a reglementarilor Ordinului ANRSC nr. 483/2008, prevederi consfintite chiar printr-o hotarare a Consiliului Local Craiova.
De aceasta data, Termoficarea este obligata de Complexul Energetic (CE) Craiova, deoarece Regia are datorii catre furnizorul de energie termica in valoare de 40 de milioane de euro, iar in 2011 plateste contravaloarea facturilor din iarna 2009-2010.
Prin urmare, cele doua au gandit un program de masuri prin care sa-i convinga pe cetatenii Baniei sa incheie conventii individuale pentru furnizarea energiei termice.
"Deoarece platile merg foarte prost, am gandit un program impreuna cu Termoficarea. Se poarta discutii cu asociatiile, pentru ca tot acest lant producator - beneficiar trebuie sa fie responsabil, pentru a pune in aplicare ordinul ANRSC. Este firesc sa se incheie aceste contracte individuale, ca si in cazul celorlalti operatori de servicii. Regia are un termen, pana la inceputul viitorului sezon rece, sa-si convinga abonatii sa-si dea consimtamantul pentru perfectarea acestor conventii individuale", a declarat unul dintre reprezentantii CE Craiova.
In caz contrar, Termoficarea risca rezilierea contractului de furnizare a energiei termice sau, daca acesta se va derula in continuare, o parte a populatiei risca sa ramana in frig pana la plata tuturor datoriilor.

Factura pe scara

Pentru stingerea datoriilor catre CE si recuperarea debitelor de la populatie, Termoficarea a incercat de-a lungul timpului tot felul de metode, cum ar fi actionarea in instanta a asociatiilor de proprietari sau angajarea unor "recuperatori" gen SC Urban, si chiar a mizat pe facturarea individuala. Cu toate acestea, furnizorul de caldura al orasului s-a afundat in datorii.
La randul ei, o parte a populatiei saracite nu a mai putut onora plata facturilor. Prin urmare, RATf a gandit un program de masuri. Incepand cu luna februarie, a demarat discutiile cu asociatiile, fiind secondata de CE Craiova.
"Un reprezentant al nostru, un delegat al CE si reprezentanti ai asociatiilor de proprietari se intalnesc pentru a ne pune de comun acord asupra termenilor de incheiere a conventiilor individuale. Pana in luna octombrie, trebuie sa perfectam contractul-cadru de furnizare a energiei termice cu asociatiile, iar cu proprietarii - conventiile de facturare individuala. Pentru inceput, trebuie sa facem inventarierea tuturor instalatiilor din blocuri", a spus reprezentantul RATf, Nicolae Degeratu. Daca toti acesti pasi vor fi parcursi, Termoficarea va renunta pentru inceput la factura pe asociatie, folosita in prezent, si va factura consumul de caldura si apa calda pe fiecare scara de bloc unde este instalat gigacalorimetru.Administratoarea Asociatiei nr. 11 din Brazda lui Novac, a participat la o astfel de intalnire. "Ne-au spus sa facem pe fiecare scara tabele cu proprietarii, ca acestia sa-si dea consimtamantul pentru incheierea contractelor individuale, urmand sa se stabileasca si modul de plata. Zilele acestea, cei de la Termoficare vor face inventarul instalatiilor", a spus Floarea Teica.