Fan declarat al florilor si al tablourilor, prefectul Danut Culetu nu este chiar o persoana sensibila la atacurile lansate, in ultima vreme, la adresa acestuia. Mai mult, Danut Culetu a avertizat, cu destinatie directa catre "cel sau cei carora nu le convineā€, ca va fi si mai rau, in sensul ca, sub nici o forma, nu va tolera ilegalitatile.

Reporter: Domnule prefect, ati fost aratat cu degetul cum ca ati votat numirea lui Osman Fedbi in functia de consilier judetean, in calitatea dumneavoastra de reprezentant al CJC la acea vreme, iar acum sustineti ca este o numire ilegala. Cum comentati acest lucru?
Danut Culetu: In cadrul Consiliului Judetean Constanta exista o Comisie de Validare, numita la inceputul activitatii CJC. Fiecare nou consilier este supus verificarii de catre aceasta Comisie de Validare, comisie care propune intregului Consiliului Judetean validarea consilierului. In cazul in speta, neavand informatiile pe care Comisia - a carei datorie era sa verifice toate aceste aspecte - le-a detinut, am avut incredere si am votat ca atare.
Rep.: Ati declansat un adevarat razboi impotriva unor anumite taxe locale si nu numai. Ce ne puteti spune despre mai noua dumneavoastra taxa-tinta, si anume taxa ecologica?
D.C.: Taxa ecologica o consider ilegala, de aceea am notificat-o si suspendat-o, in conditiile in care o asemenea taxa este deja prevazuta de legile statului si deci administratia publica locala nu trebuia sa intervina si, prin intermediul Consiliului Local Municipal Constanta, sa extinda impozitul. Nemultumirea mea este valabila si in cazul altor taxe locale, ca de exemplu taxa de trama stradala, contestata de transportatorii din tara.
Rep.: In afara de taxele pe care nu le agreati, cum priviti situatia tensionata creata in privinta construirii unui Mall in Parcul Tabacariei? Avand in vedere pozitia dumneavoastra, deja exprimata in contextul dat, care este, acum, situatia in ceea ce priveste Mall-ul?
D.C.: In ceea ce priveste construirea Mall-ului in Parcul Tabacariei, tot azi (n.r. ieri) am discutat cu Agentia de Mediu si am solicitat sa se studieze posibilitatea unei noi dezbateri publice pe tema in cauza, dat fiind ca la dezbaterea anterioara au participat prea putini oameni.
Rep.: In cursul zilei de astazi (n.r. ieri) v-ati intalnit cu mai multi reprezentanti ai mai multor autoritati competente, pentru discutarea situatiei cladirilor din Zona Peninsulara. Mai pe larg, care sunt concluziile?
D.C.: Zona Peninsulara este tinta intereselor unor anumite persoane, situatie care treneaza de foarte mult timp, aceasta zona devenind o pata neagra pe obrazul urbei noastre. Cladirile din Zona Peninsulara reprezinta un adevarat pericol si Prefectura judetului Constanta se va implica in remedierea acestei situatii. Azi (n.r. ieri, 26 ianuarie a.c.) cred ca am ajuns la un consens in a misca lucrurile, in sensul fie al demolarii unor cladiri cu risc ridicat in cazul producerii unui seism sau care sunt extrem de instabile si in conditii normale, fie in sensul reconstruirii acestora. In orice caz, marii proprietari ai cladirilor din zona sunt Model SRL si RAEDPP, iar eu am discutat cu ei si am stabilit un plan de lucru, iar peste doua saptamani acest plan de lucru va fi rediscutat, depinde de elementele nou aparute. Pe langa aceste aspecte, Zona Peninsulara a ajuns sa fie o rusine a Constantei si datorita gropilor de gunoi, este un adevarat focar de infectie, de infractionalitate. Revenind insa la reabilitarea cladirilor din zona, trebuie spus ca Prefectura va urmari ca avizele care trebuie luate de la Ministerul Culturii - caci este vorba despre cladiri de patrimoniu - sa fie obtinute intr-un timp foarte scurt. Asta pentru ca intotdeauna au existat plangeri cum ca obtinerea avizelor de la ministerul in cauza dureaza foarte mult.
Rep.: Din punctul dumneavoastra de vedere, care credeti ca sunt cele mai grave probleme cu care se confrunta, la acest moment, Constanta?
D.C.: In primul rand este cea legata de fondul funciar, o alta problema grava o reprezinta hotararile emise de consiliile locale si, nu in ultimul rand abuzurile si excesele - ca sa nu le numesc ilegalitati - autoritatilor locale.