Contribuabilii care nu-si pot indeplini obligatiile fiscale ca urmare a unui eveniment imprevizibil, precum inundatii, incendii sau cataclisme, vor fi exonerati de raspundere fiscala, conform modificarii Codului de procedura fiscala, aprobata marti de Guvern. Modificarile preiau regulile comunitare in domeniu si stabilesc, totodata, conditiile in care autoritatile romane acorda asistenta, pe baza de reciprocitate, statelor membre UE pentru recuperarea acelorasi tipuri de creante.
Contribuabilul nu va fi sanctionat pentru neindeplinirea obligatiilor in situatii mai presus de vointa sa, precum cazul de forta majora si cazul fortuit. Documentul mai stabileste ca autoritatile romane si oficialii din statele membre UE isi vor acorda reciproc asistenta in recuperarea anumitor creante la bugetul de stat, pe baza prevederilor cuprinse in legislatia nationala. Proiectul de modificare a Codului de procedura fiscala mai prevede ca organele fiscale vor atribui un cod de identificare fiscala persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii sau activitati liberale, pentru a asigura schimbul de informatii referitor la administrarea TVA comunitara. Sunt modificate si termenele de depunere a declaratiilor privind impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii si, implicit, termenele de plata, pentru microintreprinderile definite potrivit Legii 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, precum si pentru asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice. Astfel, microintreprinderile si persoanele fizice care desfasoara activitati independente vor depune declaratiile fiscale si vor efectua platile trimestrial, iar asociatiile, fundatiile sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice, anual.
Modificarile mai prevad, de asemenea, constituirea ca venit la bugetul de stat sau la bugetele locale a taxei de participare la licitatie nerestituita ofertantilor care nu s-au prezentat la licitatie. Pentru creantele fiscale administrate de administratia publica locala, orice plata facuta dupa comunicarea somatiei in cadrul executarii silite va stinge, mai intai, obligatiile fiscale cuprinse in titlul executoriu.