Investitia este evaluata la 25-27 de milioane de euro si ar trebui finalizata pana la toamna. 10.000 de consumatori ar putea ramane in frig la iarna daca nu se gaseste o solutie.

Primaria Calafat vrea sa dezvolte impreuna cu un investitor privat o noua termocentrala pentru alimentarea cu energie a orasului, dupa ce Uzina Termica din Calafat SA - patronata de consiliul local - a fost pusa pe butuci. Potrivit datelor din prezent, societatea si-a inchis portile la sfarsitul lunii februarie, iar activele au fost puse sub sechestru de fisc. Conform ANAF, datoriile catre bugetul de stat ale societatii ajung la 18 milioane de lei (4,32 milioane de euro), iar ultimul bilant contabil raportat (2007) indica datorii de 2,28 milioane de euro si o pierdere neta de 960.000 de euro, la o cifra de afaceri de 735.000 de euro. In ultimii ani, societatea a fost mentinuta in viata prin subventii si imprumuturi garantate de stat. In prezent, societatea mai are doar 100 dintre cei 500 de salariati. "Uzina termica este in faliment, iar datoriile depasesc valoarea activelor. In anii 2003-2005 s-au facut credite garantate de stat in valoare de 3,5 milioane de dolari, care nu au mai fost returnate. De la sfarsitul lunii februarie, uzina nu mai produce agent termic, iar actualii salariati vor fi redistribuiti in alte sectoare", a spus primarul Mircea Guta.

Discutii cu investitorii

Pana in noiembrie 2009, primaria vrea sa puna pe picioare o noua centrala, care sa produca energie electrica si agent termic. In lucru sunt mai multe variante (firma mixta, parteneriat public-privat). Cele mai avansate discutii sunt cu o firma din Marea Britanie (Centrix Data Communications Ltd.), care ar fi dispusa sa finanteze proiectul, insa cu cateva conditii. Primaria trebuie sa asigure locatia (cinci hectare) si utilitatile pana la ea, precum si o cantitate minima anuala de 25.000 de tone de deseuri nesortate, care vor fi folosite pe post de combustibil. In schimb, investitorii se obliga sa realizeze centrala pana pe 1 noiembrie si sa produca la un pret maxim de 22 euro/Gcal la gardul statiei de producere. In perioada de iarna, investitorii trebuie sa asigure minimum 5.000 Gcal/luna, iar in cazul in care investitia nu este realizata pana pe 1 noiembrie, firma trebuie sa asigure energia din surse alternative. "Investitia este estimata la 25-27 de milioane de euro. Sunt si alte solicitari, din partea Ivenio-Austria si Gaz de France, dar cea despre care vorbim pare cea mai realizabila", a mai spus primarul Mircea Guta. In Calafat, aproximativ 10.000 de consumatori au depins pana acum de agentul termic furnizat de uzina termica a consiliului local.