Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) intareste granitele Romaniei cu echipe de caini specializati in detectarea drogurilor, potrivit unui comunicat al institutiei. Astfel, in cadrul unui program specific, in perioada 15 mai- 21 iulie 2006 s-a desfasurat prima sesiune de formare a echipelor chinologice pentru detectie droguri, fiind pregatite 10 echipe de caini care isi vor desfasura activitatea de control in cadrul celor 10 directii regionale vamale.
Pregatirea echipelor canine a fost realizata in Centrul de formare echipe chinologice si intretinere a dresajului de la biroul vamal Giurgiu.
In 2005, a fost demarat un program de suplimentare a numarului echipelor chinologice, fiind achizitionati 10 caini. In prezent, administratia vamala din Romania dispune de 19 echipe canine active, a caror activitate se desfasoara in regim operativ, fiecare echipa si instructor fiind dotati cu un vehicul de serviciu. Potrivit ANV, pana acum echipele chinologice vamale au avut un numar aproximativ de 35 de descoperiri de droguri.
Cea mai mare descoperire de droguri a fost cea a cainelui pe nume Rubis, care a gasit 30 kg heroina ascunse in pragurile si in podeaua unui microbuz, la biroul vamal Bors. (M.C.I.)