Ford Romania a primit, pana in prezent, o singura transa din ajutorul promis de statul roman, pentru modernizarea fabricii de autoturisme din Banie. Ministerul Finantelor Publice a precizat, in exclusivitate pentru GdS, ca ajutorul de stat platit companiei Ford pana acum este de 17,57 milioane de euro, aferent unor investitii de 98,22 milioane de euro realizate de cei de la Ford in uzina din Craiova. "Ford Romania a primit o singura transa de ajutor de stat in valoare de 17,57 milioane de euro. (...) Ajutorul de stat regional platit pana in prezent catre Ford Romania a fost acordat pentru proiectul de investitii destinat producerii de automobile pentru cheltuielile eligibile realizate in perioada 2008-2009, legate de achizitionarea de echipamente noi", au precizat reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, la solicitarea GdS. Oficialii romani au aratat ca Ford a investit la Craiova 98,22 milioane de euro. De asemenea, prima transa din ajutorul de stat acordata companiei a fost singura solicitata de Ford pana in prezent.

Ajutorul total: 143 de milioane de euro

Ford trebuie sa primeasca, in total, de la statul roman un ajutor de 143 de milioane de euro, dar pentru a primi intreaga suma compania trebuie sa realizeze investitii totale de 675 de milioane de euro, potrivit celor stabilite in contractul de privatizare semnat cu statul roman. Transele ajutorului regional sunt acordate companiei producatoare de masini direct proportional cu investitiile facute in fabrica de la Craiova. Compania trebuie sa transmita ministerului documente care sa arate investitiile facute, dupa care Ministerul Finantelor elibereaza transele de ajutor de stat corespunzatoare. "Prin decizia nr. C (2008) 1.613 din 30 aprilie 2008, Comisia Europeana a aprobat ajutorul regional pentru investitii in valoare de 143 de milioane de euro, pentru un proiect de investitii de 675 de milioane de euro la uzina din Craiova", a confirmat Ministerul Finantelor. Ajutorul de stat a fost aprobat prin OUG nr. 109/2008. Potrivit actului normativ, la articolul 34 se prevede ca utilajele si echipamentele pe care le cumpara Ford trebuie sa fie noi, nu second hand, pentru a putea fi acordat ajutorul de stat regional.
Ford a cerut anul trecut amanarea termenelor de realizare a investitiilor programate pentru Craiova, solicitand statului roman modificarea contractului de privatizare in acest sens.
Pana in prezent nu a fost semnat actul aditional prin care sa fie modificat contractul de privatizare.
Banii statului, buni pentru investitori
Dupa ce Ford a reusit sa obtina (pana acum, pe hartie) un ajutor regional de 143 de milioane de euro, si un furnizor al companiei auto a incheiat cu statul roman acordarea unui ajutor regional. Este vorba despre IAC Group, care deschide o fabrica in Bals, judetul Olt, si care ar urma sa primeasca ajutoare de stat de 17 milioane de euro, pentru a realiza investitii de 41 de milioane de euro.