Patronatul IMM-urilor din Craiova sustine ca, în practica, firmele au multe deficiente în a accesa banii europeni din fondurile structurale si hopuri greu de trecut.Mai multe companii din categoria întreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) din Craiova si din Dolj vor avea acces redus la fondurile structurale recent lansate la nivel central si regional, a spus presedintele patronatului pentru IMM-uri din zona, Valentin Cristea, seful Consiliului Local al IMM-urilor (CLIMM) Craiova. Fie ca este vorba despre fondurile pentru microîntreprinderi, venite prin Ministerul Dezvoltarii, fie ca este vorba de banii europeni pentru IMM-uri, prin ministerul de resort, sumele puse în joc nu sunt accesibile pentru toata lumea. Milioane de euro pot fi accesate de companii, dupa o buna perioada în care fondurile PHARE s-au epuizat de mult, iar mediul de afaceri nu a mai avut acces la fonduri structurale. Nu toti care ar dori aceste fonduri au forta necesara sa le acceseze.  
Mediul trage în jos societatile În opinia CLIMM Craiova, cele mai multe deficiente vor fi la capitolul de mediu. "Firmele care doresc sa depuna proiecte de finantare vor fi conditionate de obtinerea autorizatiilor de mediu. Companiile stiau de mult ca trebuie sa îndeplineasca toate criteriile de mediu, dar au fost delasatoare sau nu au avut bani. Daca nu au obtinut autorizatiile de mediu, atunci nu pot depune proiecte. Din aceasta cauza vor fi mai putine proiecte de finantare", a sustinut Valentin Cristea. Seful patronatului amintit mai spune ca micii întreprinzatori ar fi trebuit sa fie sprijiniti prin programe guvernamentale (strict pe criteriile de mediu), care ar fi trebuit începute si care sa fi ajutat IMM-urile sa fie pregatite pentru fondurile structurale. Radu Mirea, directorul Oficiului Teritorial pentru IMM-uri (OTIMM) Craiova, explica faptul ca autorizatia de mediu se obtine atunci când se fac studiile de fezabilitate, deci la demararea proiectului. Valentin Cristea a adaugat ca, din experienta în mediul local de afaceri, "firmele fara bani, dar cu idei nu vor putea accesa fonduri structurale, pentru ca nu au cu ce sa garanteze realizarea investitiilor. Daca vrei sa iei 100.000 de euro, trebuie sa ai o scrisoare de garantie de cel putin 120.000 de euro". 
Consultanta de calitate, o problema Seful CLIMM Craiova considera ca pe regiunea de sud-vest a tarii exista deficiente în ceea ce priveste firmele de consultanta pentru proiecte de finantare externa. "Strict pentru consultanta pe fondurile structurale exista deficiente în Oltenia. Aceasta, din cauza ca firmele de consultanta din domeniu nu sunt sprijinite de ani buni. Exista foarte multe societati de acest fel, dar în alte domenii: financiar, fiscal, de credite si altele, dar nu si pentru întocmirea de proiecte de finantare din fondurile europene", a declarat Cristea. La rândul lui, Radu Mirea explica faptul ca "acesta este mediul privat de afaceri, unde piata consultantilor se dezvolta în functie de cerere si oferta. Firmele din regiune au fost sceptice în ceea ce priveste realizarea de proiecte cu ajutorul companiilor specializate în consultanta pe acest gen de finantare". La nivelul OTIMM Craiova exista o lista cu aproape 300 de firme de consultanta active, dar "calitatea acestora numai mediul de afaceri o poate cuantifica. La noi în tara, aceasta activitate a constituit un pionierat pâna acum câtiva ani", a afirmat directorul Radu Mirea.  
Limbaj de lemn 
Mediul de afaceri local acuza si faptul ca publicitatea pe care o fac ministerele de resort programelor si axelor lansate pe fondurile structurale se face "într-un limbaj de lemn, greu accesibil mai ales pentru cei din mediul rural sau pentru cei cu un anumit nivel de cunoastere". "Noi am facut propuneri catre Ministerul IMM-urilor sa externalizeze activitatea de promovare a acestor proiecte, adica de ea sa se ocupe ONG-uri sau firme specializate, care sa participe la licitatii. Prezentarea proiectelor sa se faca într-un limbaj pe întelesul tuturor. Deconturile sa se faca numai pe baza de tabele cu semnaturi de la cei prezenti. Numai asa ajunge informatia acolo unde trebuie", a precizat Cristea. Acesta spune ca propunerea se afla în stadiul de dezbatere la minister, pentru axele la care nu a fost lansat înca ghidul solicitantului.