Locatarii care vor sa se debranseze de la reteaua de termoficare vor trebui sa obtina si acordul vecinilor de pe verticala. Aceasta prevedere va intra in vigoare de la 21 martie 2007, potrivit NewsIn. Reamintim ca pana in prezent era nevoie de acordul vecinilor de pe orizontala si de acordul scris al asociatiei de proprietari.
Acordul celor de pe verticala este necesar totusi, sustine Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari Habitat. Asta din cauza ca apartamentele debransate genereaza cheltuieli mai mari pentru caldura apartamentelor situate pe verticala.
Spre exemplu, cheltuielile cu caldura de 150 de lei ar creste la 250 de lei daca apartamentul vecin de pe verticala s-ar debransa, explica Mereuta. Iar asta pentru ca prin pereti trece caldura, potrivit unor legi ale fizicii, sustine presedintele Habitat.
Acesta este de acord cu debransarea, doar daca exista certitudinea ca locatarul respectiv va lasa o temperatura de "garda", astfel incat sa nu afecteze temperatura din apartamentul vecin.
Alte conditii pentru debransare mai sunt si anuntarea operatorului, care are si calitatea de furnizor, cat si autoritatea administratiei publice locale cu 30 de zile inainte de debransare. Furnizorul va debransa solicitantul in termen de maximum 45 de zile de la data cererii. In plus, deconectarea nu se poate realiza in timpul sezonului de incalzire, iar cheltuielile de debransare vor fi suportate de catre solicitant.

Autoritatile vor sa scape de responsabilitati

Desi conditiile de debransare s-au inasprit, presedintele Habitat este de parere ca acestea nu sunt suficiente si ca populatia se va debransa in continuare de la sistemul central de termoficare.
Aceasta in special daca se va instala panica, din cauza ca vor disparea subventiile, iar autoritatile publice locale nu vor face publice strategiile sociale de ajutorare pentru incalzirea locuintei, adauga Mereuta. El a mai precizat ca nicaieri in Uniunea Europeana nu exista un bloc in care sa functioneze doua sisteme de incalzire. Pentru ca acest lucru se intampla la noi, de vina sunt autoritatile publice locale care vor sa scape de responsabilitati. Adica sa nu mai asigure incalzirea locuitorilor. Exista insa si exceptii. Presedintele Habitat a mentionat in acest sens Primaria Timisoarei, care deja a adoptat grila de ajutoare pentru caldura. Iar acolo s-au facut si modernizari, totul e ecologic si ar fi pacat sa te debransezi, apreciaza Mereuta.