Senatorul Nicolae Moga a sustinut o declaratie politica intitulata "TVA la alimente de marimea premierului ar putea fi buturuga mica pentru Guvernul Boc"
TVA la alimentele de baza redus la 5% este cu siguranta o masura benefica pentru bugetul redus al populatiei. Daca ar fi o eroare pe care ar fi trebuit sa o remediem potrivit solicitarii exprese a presedintelui tarii, cu siguranta nu s-ar fi regasit si pe la alte tari din Uniunea Europeana, state cu vechime in Uniune cum ar fi Franta, Danemarca, Spania, Grecia sau la altele, intrate mai recent precum Ungaria, Cehia sau Slovenia. In toate statele acestea se lucreaza cu doua masuri, un TVA de baza mai mare si unul redus, aflat, in general, la cota de 5 procente la produsele alimentare de baza. Aceasta masura, pe care noi, impreuna cu PNL am promovat-o inca din luna octombrie a anului trecut, este nu numai menita sa reduca din greutatea costurilor cosului zilnic al populatiei, costuri exagerate pentru oamenii afectati vizibil de criza economica prelungita, ci si o metoda inteleapta de impiedicare a evaziunii fiscale la care ar fi fost tentati producatorii. Poate tocmai triumful intelepciunii din al doisprezecelea ceas asupra orgoliilor politicianiste paguboase pentru soarta populatiei va determina si colegii nostri deputati de la PD-L sa mai acuze inca o "eroare de comunicare" si sa voteze pentru adoptarea acestei legi in forma initiala, in pofida amenintarilor sefilor de partid sau chiar de tara.
Se spune ca bugetarii vor ramane fara salarii, ca ajutoarele sociale vor fi sterse definitiv din capitolul lor bugetar, ca totul va fi dereglat in structura economiei si a bugetului daca nu vom tine cont de premonitiile presedintelui care a cerut sa fim de acord cu reexaminarea proiectului de lege. Nu cred ca mai aveam ce reexamina. Noi ne-am spus parerea inca de anul trecut si suntem consecventi cu ideile bune. Mai rau decat le este acum bugetarilor nu cred ca are cum sa le mai fie, poate mai degraba prin adoptarea noului Cod al muncii, nu prin reducerea TVA la 5% la alimentele de baza.
In timp ce noi ne batem in principii, poporul sufera de foame, la marile magazine se da saptamanal spectacolul umilintei la coada la ulei, la zahar, in toata plenitudinea lui, iar protagonistii sunt vecinii nostri de la bloc, flamanzi si bolnavi, care traiesc din pensii amarate de cateva milioane de lei sau din ajutorul de somaj si se roaga sa aiba statul bani macar sa le plateasca ajutorul pentru ultimul drum, pentru ca ei nu au nici in timpul vietii de nici unele, daramite la final. O sa ma acuzati poate de patetism sau de populism.
Va spun sincer ca nu pot sa nu fiu mahnit de ceea ce se intampla sub ochii nostri si nu ma numar printre cei care accepta sa taca sau sa astepte resemnati sa vina vremuri mai bune. Este si principalul motiv pentru care ma bucur sincer ca la noi, la Senat, a existat macar o data atata cooperare, cat sa putem respinge o cerere de reexaminare a presedintelui. O cerere care lovea tot in buzunarul romanilor daca o acceptam ca atare, si ma rog sa le dea Dumnezeu si celor de la Camera Deputatilor tot atata intelepciune incat sa uite din ce partid fac parte si sa voteze si ei cum le dicteaza constiinta si nu cum ii someaza cei care ii vor doar in rolul de" pioni" pe tabla de sah a intereselor politicianiste contraproductive.