Reprezentantii Bursei din Tokyo, prezenti ieri la Bursa de la Bucuresti, s-au aratat interesati de industria romaneasca, aratand ca vor face demersuri pentru promovarea acesteia in mediul investitorilor japonezi. Oficialii BVB au mers mai departe, propunand listarea unor societati romanesti la Bursa japoneza, concomitent cu tranzactionarea actiunilor unor companii japoneze la Bursa romaneasca.

Deschiderea sedintei de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost oficiata ieri de catre un reprezentant al Bursei de la Tokyo. Oficialul japonez s-a aratat interesat de industria romaneasca, aratand ca va colabora cu Bursa de la Bucuresti pentru promovarea acesteia in mediul de afaceri nipon. Ulterior, daca investitorii japonezi vor manifesta interes fata de societatile listate la BVB, va fi posibila listarea acestora si pe bursa din ¥ara Soarelui Rasare. Colaborarea dintre cele doua burse nu se opreste insa aici. Avand in vedere experienta de invidiat a japonezilor in domeniul pietei de capital, oficialii BVB sunt hotarati sa ia lectii de la acestia in vederea diversificarii instrumentelor pietei romanesti de profil.

Bursa firmelor nou-infiintate

Eisuke Nagatomo, directorul general al Bursei din Tokyo, s-a declarat foarte multumit de o platforma din cadrul bursei japoneze unde se tranzactioneaza actiunile companiilor recent infiintate, care au mai putin de cinci ani de activitate. Nagatomo a aratat ca astfel sunt incurajati managerii tineri si spiritul antreprenorial. Trebuie spus ca o astfel de platforma nu are echivalent in Romania. Oficialii BVB s-au aratat insa interesati de crearea unei astfel de platforme pe viitor. Septimiu Stoica, presedintele BVB, a declarat ca desi, in Japonia aceasta platforma a avut succes, au fost si cazuri in care acest sistem a inregistrat esecuri. Stoica apreciaza insa ca posibilitatea finantarii startipurilor prin Bursa este destul de importanta, avand in vedere ca celelalte doua alternative implica fie mai multe cheltuieli, fie mult noroc.
Stoica s-a referit in acest sens la posibilitatea antreprenorilor de a-si porni o afacere cu ajutorul unor credite de la banca. Cealalta alternativa de finantare prezentata de presedintele BVB se refera la investitorii straini, asa-zisii "angel", care intarzie sa apara.

BVB, felicitata pentru progrese

In cadrul vizitei de ieri, oficialii de la Tokyo au discutat cu omologii de la Bucuresti despre Memorandumul de intelegere, semnat in urma cu opt ani de cele doua burse, care a constituit cadrul pentru colaborarea lor. Nagatomo i-a felicitat pe oficialii BVB pentru progresele inregistrate in cei opt ani de la ultima vizita.