Codul de procedura fiscala a fost modificat prin OG 47/2007, dand posibilitatea contribuabililor sa efectueze plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat intr-un cont unic, prin utilizarea a doua ordine de plata pentru Trezoreria statului: unul pentru obligatiile datorate bugetului si altul pentru celelalte obligatii de plata.
Smaranda Scridon, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor, informeaza ca prevederea se aplica incepand cu 1 ianuarie 2008. Pentru contribuabilii care platesc integral si la termenele prevazute de lege obligatiile fiscale si care nu au alte obligatii fiscale restante, prevederile de mai sus se aplica pentru plata obligatiilor fiscale incepand cu cele aferente lunii septembrie.
De asemenea, prin sectiunea a III-a a acestei ordonante au fost aduse modificari si completari OG 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal. Astfel, incepand cu 3 septembrie, eliberarea certificatelor de cazier se face pe loc, in prezenta contribuabilului sau a reprezentantului acestuia. Pentru eliberarea certificatului de cazier fiscal sau pentru transmiterea electronica a informatiilor din cazierul fiscal se percepe o taxa de 20 de lei pentru fiecare persoana. Prin urmare, potrivit noilor reglementari, au fost unificate regimurile de eliberare a certificatului de cazier fiscal, precum si taxele percepute, fara a se mai face distinctiile dintre regim de urgenta si regim normal de eliberare a acestor certificate.
Au fost modificate si prevederile privind termenul de valabilitate a certificatului de cazier fiscal, in sensul ca certificatul de cazier este valabil 30 de zile de la data emiterii si numai in scopul in care a fost eliberat.
Obligatii pentru operatorii economici si persoanele fizice
Au fost aduse modificari si la OG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Acestea prevad: obligatia persoanelor fizice care desfasoara activitate in mod independent de a se dota cu aparate de macat fiscale; obligatia inregistrarii banilor personali detinuti de angajati sau de administratorul unitatii intr-un registru special intocmit in acest sens si sa introduca la inceputul fiecarei zile in aparatele de marcat electronice soldul initial reprezentand monedele, bancnotele necesare pentru a da restul clientului; obligatia dotarii cu aparate de marcat electronice fiscale pentru vanzarea bunurilor de folosinta indelungata, definite potrivit legii, vanzarile de bunuri si prestarile de servicii care nu se incaseaza integral cu numerar, vanzarile de bunuri si prestarile de servicii care nu se incaseaza integral in momentul livrarii bunului sau prestarii serviciului. De asemenea, operatorii economici au obligatia de a avea si a utiliza case electronice fiscale de la data inceperii activitatii comerciale desfasurate in fiecare sediu.