Garantiile guvernamentale oferite de stat, prin Ministerul Finantelor, unor societati comerciale care s-au imprumutat la institutii financiar-bancare internationale au ajuns la un record istoric de peste 5,4 miliarde de lei (peste 1,4 miliarde de euro).
Creditele luate de companii cu garantia statului n-au mai fost achitate, iar sumele sunt platite acum de statul roman. Pana in septembrie 2008, datoriile achitate de la buget pentru imprumuturile unor societati se ridicau la suma de 2,93 miliarde de lei. Pe lista de plata, la capitolul garantii de stat acordate unor firme care nu pot returna imprumuturile, sunt inca 2,47 miliarde de lei.
Companiile locale au primit cu larghete, in trecut, garantia statului la imprumuturile contractate de la banci sau institutii financiare internationale. Pentru ca firmele nu puteau oferi garantii, statul si-a luat aceasta povara, asumandu-si si riscul neplatii sumelor datorate de firmele romanesti creditorilor de peste granite. La scadenta, multe companii nu au mai putut plati ratele creditelor sau parti din sumele finantate, creditorii "s-au intors" impotriva statului, iar Ministerul Finantelor a platit fara impotrivire tot ce datorau firmele. Dupa ce achita obligatiile acestora, statul incearca sa-si recupereze sumele de la firmele debitoare. Uneori reuseste, dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) executa companiile aflate pe lista rau-platnicilor care indatoreaza statul roman prin credite externe. De multe ori insa, bugetul nu mai capata nimic de la firmele debitoare, care intra in faliment si se lichideaza.
Lista societatilor cu datorii externe uriase e dominata de societati din domeniul energiei, cu o componenta sociala foarte puternica. Pe lista acestor societati care au contractat credite externe cu garantia statului si figurau cu debite in contabilitatea publica a statului, la 30 septembrie este si CET Oradea. Acestei liste i se alatura si Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA, Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori CFR Calatori SA si societati din industria de aparare.
Debitul total provenind din imprumuturi externe contractate de societatile mentionate, cu garantia statului, la 30 septembrie, era de 2.473.511.046,56 lei.