Românii s-au grabit în numar neasteptat de mare sa achizitioneze vacante de lux pentru perioada sarbatorilor de iarna. Peste 5.000 de turisti români au contractat pentru sarbatorile de iarna pachete turistice de lux, de peste 2.000 de euro de persoana, a declarat consultantul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Traian Badulescu. De asemenea, acesta a precizat ca din ce în ce mai multi români pleaca în calatorii de lux, destinatiile exotice fiind cele mai vizate. Anul acesta, peste de 10.000 de turisti români au plecat în croaziere de lux. Conform reprezentantului ANAT, piata turismului exotic creste an de an cu 30-40%, pentru unii turoperatori, acest nivel fiind chiar mai mare. „Românii au început sa se orienteze si catre destinatiile exotice, dublându-se în fiecare an numarul solicitarilor în acest sens. Principalul motiv pentru care turistii au început sa calatoreasca si în aceste locuri este puterea de cumparare din ce în ce mai mare a românilor“, a mentionat Tatiana Bulubica, directorul de marketing al unei agentii de turism.Potrivit agentiilor membre ANAT, cele mai solicitate destinatii exotice sunt insulele Maldive, Mauritius, Bora Bora, Bali, Mexic, Thailanda si Kenya. De asemenea, românii au început
sa-si îndrepte atentia si catre destinatii mai putin obisnuite, cum ar fi Laponia, loc foarte solicitat de sarbatorile de iarna.
În ceea ce priveste tarifele pentru pachetele turistice de lux, acestea pornesc de la 2.000 de euro si pot ajunge la 10.000 de euro, uneori si peste, a spus Badulescu, „însa o medie a costului cu un astfel de pachet se situeaza undeva la 3.500 de euro“.