Depunerea on line a proiectelor de obtinere de finantari europene pe POS CCE bate recorduri dubioase: in cateva secunde s-au depus zeci de pro-iecte, lucru aproape imposibil din punct de vedere tehnic. Oamenii de afaceri craioveni suspecteaza nereguli, pentru ca numai pentru a introduce datele de acces dureaza secunde bune sau chiar minute. Cert este ca intr-o ora de la deschiderea sesiunii de depunere de proiecte on line, banii se terminasera in toate regiunile tarii.

Firmele mici si mijlocii (IMM) din Romania au luat cu asalt, ieri-dimineata, site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri pentru a depune on line proiecte prin care solicita finantare europeana pe Programul Operational Sectorial pentru "Cresterea Competitivitatii Economice 2007-2013", Axa prioritara 1, Domeniul major de interventie "Investitii productive si pregatirea pentru competitia pe piata a intreprinderilor, in special a IMM". Este vorba despre proiecte de investitii de pana la 1.075.000 de lei, iar depunerea de proiecte on line a inceput ieri-dimineata, la ora 9.00.

Proiecte depuse cu viteza luminii

In interval de... o secunda fusesera depuse noua proiecte. Intr-un minut s-a ajuns la 165 de proiecte, lucru aproape imposibil de realizat, spun deopotriva oamenii de afaceri si specialistii in IT. In trei minute - 261 de oameni se inregistrasera si tot asa. Pe lista de proiecte afisate de Ministerul Economiei se arata si ora la care a fost depus proiectul. Asa am constatat ca la ora 9.00.00 erau depuse noua proiecte. Deci deponentii au avut la dispozitie mai putin de o secunda sa depuna proiectul, lucru aproape imposibil de realizat. Catalin Adam, din Craiova, ne-a sesizat la redactie ca este suspect modul in care zeci de firme au putut depune aplicatia on line in cateva secunde de la lansarea sesiunii de proiecte sau chiar in prima secunda, desi sunt niste pasi obligatorii de urmat. "Trebuie sa iti creezi un cont de utilizator, sa introduci un user si o parola, sa completezi un formular pe care sa-l atasezi. Oricat de rapid ai fi si chiar daca ai formularul completat dinainte si il iei cu copy/paste tot iti trebuie cam trei minute sa aplici on line. Este imposibil sa fi aplicat cineva intr-o secunda, numai daca administratorul serverului nu i-a permis accesul inainte de ora 9.00", a spus Catalin Adam, de la firma Coridor Financial din Craiova.

Ce spun specialistii

Pentru a depune proiecte, firmele ar fi trebuit sa acceseze un link, sa se inregistreze ca utilizator, sa completeze un formular (sau sa il ataseze gata completat). Am incercat si noi, dar la ora pranzului site-ul arata eroare la inregistrare, ceea ce insemna ca nu mai puteai sa depui nici un proiect. Intrebat daca se poate depune un proiect on line asa de repede, un specialist IT din Craiova a precizat, pentru GdS, ca este aproape imposibil sa faca o persoana aceste operatiuni intr-un interval foarte scurt: "Un om nu poate face aceste operatiuni intr-o secunda. Chiar daca are formularul completat din timp si doar il ataseaza tot ii ia ceva timp. Eu cred ca exista doua posibilitati: fie au intrat in serverul respectiv cu complicitatea administratorului serverului, fie au avut programatori buni, 'baieti destepti' din domeniul IT, care au creat un soft cu care sa se conecteze automat la serverul respectiv la ora 9.00 si sa faca toate operatiunile pe care le-ar face o persoana". Un alt specialist, dar in atragerea de fonduri structurale (un consultant), a precizat ca este vadit interesul firmelor pentru finantare si ca este posibil sa fi depus proiecte asa de rapid (chiar si intr-o secunda) daca serverul ar fi permis logarea (inscrierea) utilizatorului in contul sau inainte de ora 9.00, iar la ora la care se deschidea sesiunea de proiecte sa le fi considerat deja inscrise pe acelea.

Formularul s-a modificat vineri

Firmele care solicitau fonduri europene si intentionau sa depuna proiecte de finantare puteau sa-si completeze formularul de inscriere din vreme, numai ca si acesta s-a modificat vineri, 3 septembrie, dupa cum anunta si Organismul de Implementare pentru IMM-uri. Chiar daca vreo firma interesata si-ar fi completat din timp formularul, ar fi trebuit sa il modifice de vineri seara si pana ieri-dimineata si tot nu ar fi putut sa acceseze in mai putin de o secunda.
Dupa cum se poate observa accesand link-ul http://poscce.mimmcma.ro/, intr-o ora de la deschiderea sesiunii de depunere de proiecte s-au terminat finantarile alocate fiecarei regiuni, adica s-au depus asa de multe proiecte incat au fost depasite sumele alocate pe toata tara. Rapiditatea cu care incearca firmele sa-si depuna proiectele poate fi explicata prin faptul ca in acest domeniu functioneaza regula "Primul venit, primul servit!", deci cu cat depun mai repede proiectele, iar acestea sunt eligibile, cu atat sunt sanse mai mari sa prinda finantare.

Simulari de preluare
de proiecte

Cine intra pe site-ul www.minind.ro, la sectiunea "Organismul Intermediar pentru IMM" si mai departe la "Cereri de finantare pe 2010" poate observa ca Organismul Intermediar (OI) a facut teste sa vada daca sistemul de acceptare a proiectelor IMM-urilor functioneaza. "Aducem la cunostinta participantilor la POS CCE, Axa prioritara 1, ca in intervalul 31 august - 3 septembrie Organismul Intermediar pentru IMM va face teste asupra aplicatiei informatice de inregistrare on line a proiectelor participante. Toate proiectele inregistrate cu aceasta ocazie vor fi anulate, urmand ca singurele inregistrari valabile sa fie cele facute de solicitanti incepand cu 6 septembrie, ora 9.00", anunta OI-ul pentru IMM-uri pe pagina oficiala a site-ului Ministerului Economiei.
Nu ai unde sa reclami incidentele

Cei care intampinau probleme in efectuarea cu succes a aplicatiei pentru a obtine bani europeni aveau posibilitatea sa contacteze un specialist tehnic din minister. Cel putin teoretic, asa era postat pe site. Numai ca la numarul de telefon afisat pe internet sub sintagma "suport tehnic" nu a raspuns nimeni pret de cateva ore. Am incercat sa contactam si Directia pentru Gestionarea Fondurilor Europene pentru IMM-uri din Ministerul Economiei, dar la numarul afisat pe site nu a raspuns nici un consilier avizat. IMM-urile nu prea au cui sa-i semnaleze astfel de nereguli din cauza ca pana si formularul unde companiile isi pot spune nemultumirile, numit "Alerta nereguli", trebuie completat doar daca reclami un proiect anume (exista campuri obligatorii de completat, cum ar fi "numele proiectului" pe care il reclami sau data la care a fost depus). Catalin Adam, omul de afaceri care ne-a sesizat la redactie, a precizat ca o buna parte din comunitatea de afaceri strange semnaturi din toata tara "pentru a transmite un memoriu primului-ministru, precum si ministrului economiei, pentru ca nu este corect ceea ce s-a intamplat azi (ieri - n.r.). Deja facem apeluri si pe internet". El a mai spus ca inregistrarea primelor proiecte la ora 9.00 sau la cateva secunde dupa aceasta ora "incalca doua principii ale acordarii fondurilor europene: principiul transparentei - pentru ca cineva avea acces la server inainte de ora 9.00, si principiul egalitatii de sanse - pentru ca nu toate firmele au avut aceleasi sanse sa se inscrie on line".
In total, ieri s-au depus 688 de proiecte intr-o ora si 21 de minute.
Firmele, dornice de investitii
In ciuda faptului ca Romania sta prost la atragerea fondurilor europene, pe POS CCE firmele se bat pe finantari. O privire aruncata pe lunga lista a companiilor care au depus ieri proiecte arata ca exista multe firme in tara, inclusiv in Oltenia, dornice sa realizeze investitii cu fonduri structurale. Problema este ca pe programele postaderare la Uniunea Europeana prinde finantare cine si-a inscris proiectul printre primii.