Conform Constitutiei Japoniei, bugetul va fi adoptat in urmatoarele 30 de zile de la trimitere la House of Councillors, dupa aprobarea de catre Camera inferioara a Parlamentului, chiar daca Camera superioara respinge sau nu voteaza bugetul.
Bugetul record de 92.410 miliarde de yeni (825 de miliarde de euro) al Japoniei pentru anul fiscal 2011 a fost adoptat marti, desi nu exista perspective ca Parlamentul sa aprobe o lege care sa permita guvernului sa emita obligatiuni pentru a asigura peste 40% din finantarea bugetului, informeaza Agerpres.
Bugetul pentru anul financiar, care incepe la 1 aprilie, a fost respins, marti, in Camera superioara a Parlamentului de la Tokyo, controlata de opozitie.
Totusi, conform Constitutiei Japoniei, bugetul va fi adoptat in urmatoarele 30 de zile de la trimitere la House of Councillors, după aprobarea de catre Camera inferioara a Parlamentului, chiar dacă Camera superioara respinge sau nu voteaza bugetul. Camera Reprezentantilor a votat in favoarea aprobarii bugetului la 1 martie.
Seismul si tsunamiul care au lovit Japonia la 11 martie ar putea costa economia acestei tari 235 de miliarde de dolari (165 miliarde de euro), adică 4% din PIB, a anuntat saptamana trecuta Banca Mondiala.
"Daca ne raportam la experienta trecuta, cresterea reala a PIB va fi afectata negativ la jumatatea lui 2011", au afirmat oficiali ai Bancii Mondiale, intr-un raport privind economiile din Asia de Est si Pacific.