Saptamana aceasta, in sedinta de Guvern, va intra si proiectul de rectificare bugetara 2006. Potrivit actului normativ, cei mai multi bani ii va primi Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, al carui buget se majoreaza cu 585,7 milioane de lei. Urmeaza Ministerul Educatiei si Cercetarii, cu un plus de 355 de milioane de lei, si cel al Mediului si Gospodaririi Apelor, care va primi in plus 301,7 milioane de lei. Integrarea si Justitia sunt cele mai vitregite de rectificare, ele primind 88,1 milioane de lei, respectiv 42,6 milioane de lei.
In nota de fundamentare a proiectului ordonantei de urgenta prin care se va rectifica bugetul pentru 2006 se are in vedere suplimentarea veniturilor bugetului general consolidat cu 2.052,7 milioane de lei, respectiv 0,6% din produsul intern brut, si suplimentarea cheltuielilor bugetului general consolidat cu 3.337 de milioane de lei, respectiv 1,0% din produsul intern brut.
Cheltuielile pentru servicii publice generale se majoreaza cu suma de 273,7 milioane de lei. De asemenea, cheltuielile pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala se majoreaza cu 372,0 milioane de lei, din care 125,5 milioane de lei vor merge la apararea nationala, iar 246,5 milioane de lei la ordinea publica si siguranta nationala.
Cheltuielile social-culturale, care se finanteaza de la bugetul de stat pe 2006, se majoreaza cu 709,0 milioane de lei. Din acesti bani, 358,3 milioane de lei vor merge la invatamant, 16,1 milioane de lei la sanatate si 337,6 milioane de lei la asigurari si asistenta sociala si se diminueaza cu 3 de milioane de lei la cultura, recreere si religie.
Cheltuielile pentru constructia de locuinte si mediu, care se finanteaza de la bugetul de stat pe 2006, se majoreaza cu 377,0 milioane de lei. Constructia de locuinte va primi in plus 241,2 milioane de lei, iar protectia mediului va primi in plus 135,8 milioane de lei.
Nici activitatile economice nu au fost uitate de rectificarea bugetara. Astfel, cheltuielile pentru actiuni economice se majoreaza cu 688 de milioane de lei. Din acesti bani, cei mai multi vor primi sectorul transporturilor, unde se vor duce 496 de milioane de lei, urmat de sectorul combustibili si energie, care va primi 103,2 milioane de lei. La acest capitol, rectificarea bugetara prevede in mod special ca, din bugetul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, sa se aloce 54,2 milioane de lei care se vor utiliza pentru achizitionarea de vagoane noi pentru CFR. Proiectul actului normativ privind rectificarea bugetara ia in calcul si Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe 2006, care se majoreaza cu 250 de milioane de lei.

Deficitul bugetar creste la 0,9% din PIB

Ordonanta de rectificare bugetara mai prevede bani in plus si pentru activitati si proiecte culturale prioritare sustinute de Guvern. Astfel, in bugetul Ministerului Culturii si Cultelor, pentru finantarea actiunilor aferente programului prioritar "Sibiu, capitala culturala a Europei 2007", este cuprinsa suma de 15 milioane de lei.
La rectificare au fost luate in calcul si eforturile bugetare privind asistenta sociala. In acest sens, se finanteaza cheltuielile aferente gratuitatilor si reducerilor la transportul pe calea ferata, cu metroul, auto si naval.
Prin noua rectificare bugetara, deficitul bugetului de stat pe 2006 se stabileste la 2.579,4 milioane de lei, adica se majoreaza deficitul bugetar de la 0,5% din produsul intern brut estimat initial la 0,9% din produsul intern brut.