Reprezentantii Consiliului de Export, reuniti ieri la Ministerul Economiei si Comertului (MEC), s-au declarat nemultumiti de bugetul alocat in 2007 pentru promovarea exporturilor, in conditiile in care concurenta va creste odata cu integrarea in Uniunea Europeana. In ceea ce priveste deficitul comercial, acesta va continua sa creasca in urmatorii doi ani, o cauza putand fi si subfinantarea activitatilor de promovare a exporturilor.
Bugetul destinat promovarii exporturilor romanesti pentru anul viitor este cu 5% mai mic decat cel alocat pentru acest an. Scaderea bugetara, de la 423 la 403 milioane de lei, este nejustificata in opinia lui Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor Romani (ANEIR). Acesta considera ca sectorul exporturilor trebuie incurajat mai ales la anul, cand, odata cu integrarea, va creste concurenta. Desi nemultumit, Ionescu a precizat ca nu va ameninta cu demisia ca ministrul ßeres, ci va prezenta punctul de vedere al Consiliului de Export in fata Comisiilor Parlamentare. Consiliul va solicita astfel un buget mai mare cu 460 de milioane de lei pentru promovarea exporturilor. Aceasta din cauza ca Guvernul a alocat doar 40% din suma ceruta de reprezentantii Consiliului de Export, a mai spus Ionescu, care spera ca Romania sa nu intre in UE prin amputarea acestui sector.
In ciuda acestor nemultumiri, co-presedintii Consiliului de Export, Mihai Ionescu si Iuliu Winkler (foto), care este si ministrul delegat pentru Comert, au prezentat ieri si evolutiile pozitive din domeniu. Astfel, daca acum doi ani Consiliul de Export a pornit la drum doar cu 30 de milioane de dolari, anul acesta a avut de cinci ori mai multi bani, adica 150 de milioane de dolari, pentru a promova exporturile. In plus, consiliul are in vedere realizarea unui portal pe Internet pentru comertul exterior.
Conditii severe de participare la targuri
De asemenea, pentru ca ne aliniem la legislatia europeana din domeniu, criteriile de participare ale firmelor romanesti la targurile si expozitiile internationale vor fi mai severe, potrivit lui Winkler. Acesta a precizat ca in 2007 se vor organiza 60 de expozitii si targuri internationale, cu 15 mai mult decat in acest an. ßi numarul misiunilor economice va creste de la 15 la 36. Majoritatea acestor misiuni se vor realiza in Europa, restul fiind programate in Africa, Orientul Mijlociu, America si Asia, a mai spus Winkler.
Balanta comerciala, stabila in doi ani
Ministrul delegat pentru Comert a afirmat ca deficitul comercial al Romaniei in 2006 va fi mai mare decat in 2005. Desi aceasta tendinta va continua si in urmatorii doi ani de la aderare, Winkler apreciaza ca dupa aceea va aparea o stabilizare. Aceasta pe baza apartenentei Romaniei la Uniunea Europeana si pe experienta tarilor care au aderat la UE in 2004. Winkler este de parere ca gradul de atractivitate al economiei romanesti va creste.
Un indicator in acest sens va fi si valoarea investitiilor straine directe din 2007, care va depasi suma de noua miliarde inregistrata in acest an.