Ministerul Economiei si Finantelor reface indicatorii macroeconomici pe care se bazeaza bugetul pe 2009, care ar urma de altfel sa fie reconstruit, atat timp cat datele pe care este fundamentat nu mai sunt de actualitate, au declarat pentru NewsIn surse din minister. "Lucram acum pentru refacerea indicatorilor macroeconomici si trebuie construit un nou buget pentru anul viitor, intrucat datele pe care s-a fundamentat Legea bugetului de stat pe 2009, adoptat la sfarsitul lunii octombrie de catre guvern, nu mai sunt de actualitate", au spus sursele mentionate. Reprezentantii MEF nu stiu deocamdata pe ce nivel al cresterii economica va fi fundamentat noul proiect de buget, insa anunta o diminuare drastica a cheltuielilor publice in 2009. "Cum veniturile pe care era fundamentat bugetul pe anul viitor nu mai pot fi obtinute, vom reduce drastic cheltuielile si, astfel, cu eforturi foarte mari, speram sa nu depasim deficitul de 3% din produsul intern brut in 2009", au explicat oficialii MEF.
Noul proiect al bugetului de stat pe anul 2009 urmeaza a fi finalizat pana la jumatatea lunii decembrie, potrivit acelorasi surse.
In proiectul de buget pe 2009 aprobat de guvern, cheltuielile echivaleaza cu circa 40,5% din produsul intern brut (PIB) si veniturile de 38,5% din PIB, niveluri considerate mult supraevaluate de unii analisti. Datele iau in calcul o valoare estimata a PIB de 578,5 miliarde lei pentru 2009, la o crestere economica de 6%. Intre timp, in piata au aparut estimari de temperare puternica a cresterii economice in 2009. Analistii de la agentia de rating Moody's prevad chiar o comprimare a economiei romanesti cu 0,3% in 2009.
In 28 noiembrie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara ca Romania va inregistra o crestere economica intre 3% si 6% in 2009, in functie de "cat de inteleapta va fi componenta politica si de cat de corect va fi diagnosticul" efectelor crizei internationale asupra economiei romanesti.