In 2009, nu vor fi modificari semnificative in structura veniturilor proprii din bugetul Craiovei. Asta, in ciuda faptului ca incasarile in primele doua luni ale anului le-au depasit pe cele din ianuarie si februarie 2008.

Finantistii craioveni sunt mai rezervati decat anul trecut in privinta estimarilor bugetare pentru 2009. Daca in 2008 previzionau venituri proprii de circa 120 de milioane de lei, dar aduceau in buget sub 100 de milioane de lei, in acest an ei indraznesc sa anunte incasari din taxe si impozite locale de pana la 110 milioane de lei. "In bugetul pentru acest an propunem la capitolul venituri proprii suma de 107 milioane de lei, ceea ce, raportat la incasarile din 2008, inseamna o crestere de circa 10%", a declarat directorul executiv adjunct al Directiei de Taxe si Impozite Locale, Eugen Calinoiu. Specialistii explica si de ce sunt mai cumpatati decat in anii trecuti: impozitele nu cresc in 2009, pe de o parte, iar explozia imobiliara din ultimii ani are corespondent in taxele si impozitele din comunele invecinate, pe de alta parte. Totusi, la inceput de an, incasarile depasesc veniturile din ianuarie si februarie 2008, a mai aratat directorul executiv adjunct al Directiei de Taxe si Impozite. Finantistii nu sunt insa entuziasti datorita acestui fapt. Ei cred ca multi craioveni s-au speriat de anuntatele cresteri ale impozitelor sau vor sa beneficieze de bonificatia de 10% din valoarea impozitului pe cladire si a taxei pe teren platite integral pana la 31 martie 2009. In privinta intregului buget al Craiovei, directorul Calinoiu a declarat ca asteapta alocatiile de la bugetul de stat pentru a putea face estimarile.

Reducerea stimulentelor, crestere sigura

Daca in privinta taxarii intregii mase impozabile a Craiovei si a capacitatii marilor contribuabili de a-si achita darile economistii nu pot miza pe cifre certe, o economie bugetara sigura si deloc de neglijat se va face in 2009 din stimulentele acordate functionarilor de la taxe si impozite. Conform unui regulament recent adoptat de consiliul local municipal, inspectorii direct implicati in recuperarea creantelor prin executare silita vor putea primi stimulente lunare in cuantum de pana la un salariu, si nu de pana la trei salarii, asa cum se proceda pana anul trecut. In cifre, aceasta reducere inseamna o economie de pana la 600.000 de lei.