Municipalitatea galateana este decisa sa lupte pentru sumele importante de bani care, desi i se cuvin, ajung in alt buget decit cel al orasului nostru. Mai exact, intreprinderile mari din municipiul Galati, precum Mittal Steel si Santierul Naval Damen, nu platesc impozite pe profit catre bugetul local al municipiului Galati, ci direct catre bugetul de stat.

"Sintem extrem de nemultumiti de faptul ca aproximativ 22 de firme mari din oras isi platesc impozitele la Bucuresti. Asa se umfla bugetul Capitalei. Masura a fost luata inca din 2006 din motivul ca societatile mari trebuie sa fie atent monitorizate pentru a nu se sustrage platii impozitului. Ii vom trimite o adresa si prefectului Mihai Capra si, in functie si de ce va spune acesta, vom vedea ce este de facut", a declarat primarul Dumitru Nicolae.

La solicitarea edilului senatorul PSD Adriana Ticau a facut o interpelare pe aceasta tema aratind ca "masura impusa de Guvern inca de anul trecut duce la diminuarea in mod incorect a veniturilor locale, avind in vedere ca doar 47% din impozitul pe venit realizat este repartizat Consiliului Local".

Banii la ei, poluarea la noi

Senatorul social-democrat si-a sustinut pozitia precizind ca existenta agentilor economici foarte mari intr-o comunitate necesita asigurarea de catre administratia locala a locuintelor si utilitatilor publice pentru salariatii acestor societati. "De asemenea marile societati sint adesea responsabile pentru poluarea mediului si deteriorarea infrastructurii locale existente, ceea ce necesita investitii din partea autoritatilor locale. In plus autoritatile locale au obligatia sa asigure si sa finanteze anumite servicii publice pentru cetatenii comunitatii locale. De aceea este necesar ca autoritatile publice locale sa incaseze impozitele pe venit, respectiv profit, care provin de la agentii economici ce-si desfasoara activitatea intr-o comunitate locala", se arata in interpelarea ce poarta semnatura senatorului PSD.

Autoritatile din orasul nostru asteapta ca ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, sa prezinte masurile pe care le are in vedere pentru ca impozitele colectate de la marile intreprinderi sa revina, in baza principiului autonomiei locale, comunitatilor locale in care marii agenti economici isi desfasoara activitatea.